Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 27 december 2004
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Borculo (gemeente Berkelland) is een bronzen plaquette waarop de namen van de slachtoffers en het embleem van de oud Indië-strijders zijn aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Borculo (gemeente Berkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf plaatsgenoten die bij de strijd in voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Cees de Haas, Derk Havikhorst, Gerrit Janssen, Anton Kreunen en Harrie te Wierike.

Oprichting
Zeventig militairen uit Borculo vertrokken destijds naar Nederlands-Indië om de orde te herstellen en de vrede te handhaven. Bij de Borculose oud-strijders, die elk jaar naar de landelijke herdenking in Roermond gingen, bestond de vurige wens om in de eigen gemeente hun kameraden te kunnen herdenken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 december 2004 door de toenmalige burgemeester Nico Gerzee.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Cycloonpark aan de hoek Burgemeester Bloemersstraat/Prinses Marijkestraat te Borculo (gemeente Berkelland). Hier staat ook het herdenkingsmonument 'De Vrijheidsstrijder'.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht