Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 4 mei 2004
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Prot. Chr. Basisschool De Regenboog.

Doornspijk, 'Short Stirling-monument' (foto: Rob Kreukniet)
Doornspijk, 'Short Stirling-monument' (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Short Stirling-monument' in Doornspijk (gemeente Elburg) bestaat uit een propeller van een Short Stirling bommenwerper en een plaquette, met het wapen van het 199e Squadron van de Royal Air Force.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE BEMANNING VAN DE VICKERS-WELLINGTON HE-702
199 SQUADRON RAF

TOM WHARMBY
RONALD HUGHES
LEONARD WALDORF
JOHN GUYER WILSON
RONALD HERMOND DOWNES COOK

OMGEKOMEN IN DE VROEGE MORGEN VAN 13 MEI 1943
TIJDENS EEN BOMBARDEMENTSVLUCHT VAN INGHAM NAAR DUISBURG

"INTO THE DARK NIGHT THEY FLEW AND ON TO THE GLORIOUS MORN".'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Short Stirling-monument' in Doornspijk (gemeente Elburg) is opgericht ter nagedachtenis aan de op 13 mei 1943 verongelukte bemanning van een Britse Wellington bommenwerper.

De namen van de gesneuvelde gealllieerde soldaten luiden:

Radiotelegrafist R.H.D. Cook (30), boordschutter R. Hughes (20), Piloot L. Waldorf (20), boordschutter T. Wharmby (21) en bommenwerper J.G. Wilson.

De Britse Vickers Wellington HE-702 kwam in de nacht van 12 op 13 mei 1943 terug van een geslaagde bombardementsvlucht op Duisburg. Boven Doornspijk werd de bommenwerper neergeschoten door een Duitse Messerschmidt. De heer Holstege was ooggetuige van de crash: 'Het was precies boven ons huis. Ik hoorde een kleine mitrailleurstoot en het toestel stond meteen in brand. De motoren gingen verschrikkelijk tekeer toen het vliegtuig naar beneden stortte.' Pas de volgende dag kon hij, samen met D. Lieuwerink, op pad om te zien wat er precies gebeurd was. 'Ik ben op een oude fiets er naar toe gereden. Een grote Duitse vrachtwagen kwam mij achterop en ik ben daarvoor in de berm gedoken. Pas zondagmorgen hebben Russische krijgsgevangenen de omgekomen bemanning uit het vliegtuig gehaald.'

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2004 in het bijzijn van nabestaanden van de slachtoffers en de 82-jarige oorlogsveteraan Tom Austin.

Bron
www.destentor.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht