Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 29 september 1997
Adopteer dit monument.

Landsmeer, oorlogsmonument (2)
Landsmeer, oorlogsmonument (2)
Landsmeer, oorlogsmonument (2)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Landsmeer bestaat uit twee propellorbladen afkomstig uit het neergestorte vliegtuig, geplaatst op een vierarmige stalen constructie. Hierin is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE
BEMANNING VAN VICKERS WELLINGTON
T2879, 99 SQUADRON

J.S. PARRY
I.J. ROBERTSON
W.R.J. BROWN
H.MCL. MACDONALD
A.W.M. CHAPMAN
E. FIELDHOUSE
29 SEPTEMBER 1941.'

Wijziging
In juni 2019 is het monument beklad.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Landsmeer is opgericht ter nagedachtenis aan de zes Britse vliegers die in de nacht van 28 op 29 september 1941 zijn omgekomen. De namen van de zes slachtoffers luiden:

W.R.J. Brown, A.W.M. Chapman, E. Fieldhouse, H. Mcl. MacDonald, J.S. Parry en I.J. Robertson.

De Vickers-Wellington bommenwerper van het Britse 99th Squadron werd door Duits vuur geraakt tijdens de terugkeer uit Genua, na succesvol te zijn geweest in het bombarderen van de Italiaanse stad. Nadat het vliegtuig was geraakt sprong de bemanning boven de Noordzee uit het vliegtuig. Alle zes de bemanningsleden verdronken. Het vliegtuig vloog door naar het Landsmeerderveld en stortte aldaar neer.

Jaarlijks wordt er op 4 mei een herdenking bij het monument gehouden.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Landsmeerderveld te Landsmeer.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

International Police Association, Nederland | 1 mei 2020

International Police Association, chapter Amsterdam Noord-Holland, staat stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die gevallen is voor het Vaderland sinds 1945.