Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Franciscusschool.

Biezenmortel, grafmonument (foto: Henk Peters)
Frans van de Pas (bron: Regionaal Archief Tilburg)
Biezenmortel, grafmonument (foto: Henk van Helvert)
Biezenmortel, grafmonument (foto: Henk Peters)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Biezenmortel (gemeente Haaren) is een wit natuurstenen sculptuur van een soldaat die het kruis met beide armen omklemt. Het geheel is op een bakstenen verhoging geplaatst, waarin een natuurstenen plaquette is gemetseld.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER VROME HERINNERING
AAN
FRANCISCUS MARTINUS VAN DE PAS
GEB. TE UDENHOUT 12 FEB. 1912
VOOR HET VADERLAND OVERL.
TE MIDDELBURG 14 MEI 1940
R.I.P.'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands grafmonument in Biezenmortel (gemeente Haaren) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair Frans van de Pas die in de nacht van 13 op 14 mei 1940 is gesneuveld tijdens de strijd tegen de bezetter.

Franciscus Martinus van de Pas was een 28-jarige soldaat die tijdens de meidagen van 1940 heeft gevochten in de Peellinie. Nadat hij zich met zijn compagnie moest terugtrekken werd hij naar Zeeland gezonden, waar de strijd het langst voortduurde. In Middelburg kwam hij in de nacht van 13 op 14 mei 1940 terecht in mitrailleurvuur en werd dodelijk getroffen. Op 10 januari 1941 is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het parochiekerkhof van Biezenmortel. Aldaar is later dit grafmonument opgericht.

Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats, gevestigd aan de Capucijnenstraat in Biezenmortel (gemeente Haaren). Naast het grafmonument ligt het geallieerd erehof Biezenmortel, met de graven van zes militairen.

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg;
  • De heer Henk van Helvert;
  • De heer Henk Peters.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.