Error: Unable to create image /home/4en5mei/www/html/tmp/afbeeldingen/album_small/2740/342945_helvoirt_herdenkingskruis__w800_h600.jpg. Check directory permissions.Error: Unable to create image /home/4en5mei/www/html/tmp/afbeeldingen/album_small/2740/342949_helvoirt_herdenkingskruis__w800_h600.jpg. Check directory permissions.Error: Unable to create image /home/4en5mei/www/html/tmp/afbeeldingen/album_small/2740/352853_graf_van_de_broers_van_iersel_op_de_begraafplaats_van_helvoi_w800_h600.jpg. Check directory permissions.Error: Unable to create image /home/4en5mei/www/html/tmp/afbeeldingen/album_small/2740/352857_graf_van_de_broers_van_iersel_op_de_begraafplaats_van_helvoi_w800_h600.jpg. Check directory permissions.Error: Unable to create image /home/4en5mei/www/html/tmp/afbeeldingen/album_small/2740/352861_graf_ivor_calvert_w800_h600.jpg. Check directory permissions. Helvoirt, herdenkingskruis - Nationaal Comité 4 en 5 mei
Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jos Verhoeven en later Nico Verhoeven
Adopteer dit monument.

Helvoirt, herdenkingskruis (foto: Henk Peters)
Helvoirt, herdenkingskruis (foto: Henk Peters)
Graf van de broers Van Iersel op de begraafplaats van Helvoirt
Graf van de broers Van Iersel op de begraafplaats van Helvoirt
Graf korporaal Calvert op de Britse Erebegraafplaats in Bergen op Zoom

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingskruis in Helvoirt (gemeente Haaren) is uitgevoerd in metaal.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'51E HD
27-10-1944 2-4-1945.'

Wijzigingen
Het originele kruis is vervaardigd door Jos Verhoeven en gerestaureerd door zijn zoon Nico. Op de achterzijde van het kruis zijn de jaartallen 1944-1979, 1999-2002 en 2015 aangebracht. Deze verwijzen naar de jaren waarin een restauratie plaats vond.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis in Helvoirt (gemeente Haaren) is opgericht ter nagedachtenis aan een geallieerde soldaat en aan een Helvoirtse jongen.

Korporaal Ivor Calvert behoorde tot de Engelse verkenningseenheid, het 2e Derbyshire Yeomanry, dat deel uitmaakte van de 51e Highland Division. Indertijd heeft de plaatselijke bevolking het kruis opgericht voor de militair die in deze regio op 27 oktober 1944 omkwam. Het is vooralsnog onbekend of korporaal Calvert precies op deze plaats is gesneuveld. Korporaal Calvert ligt begraven op het Britse ereveld in Bergen op Zoom.

Op 2 april 1945 ging Kees van Iersel (17 jaar) samen met zijn broer Johan en de Rotterdamse evacué Ton van Dijk (10) naar de plek waar nu het kruis staat. Hier lagen de restanten van een jeep. Ook lagen hier Duitse mijnen opgestapeld die door de geallieerden waren opgeruimd. Wat er toen precies gebeurde, is niet exact duidelijk. Feit is dat er minstens één mijn ontplofte, die Kees op slag doodde. Hierbij raakte Ton van Dijk zwaargewond. Johan was nagenoeg ongedeerd.

Een andere broer van Kees van Iersel, Sjefke, was een half jaar eerder al omgekomen. Hij speelde bij een Engelse veldkeuken waar ook jerrycans met benzine stonden. Er ontstond een steekvlam, Sjefke raakte gewond en zou een paar dagen later overlijden. Sjefke en Kees liggen begraven in een graf op het kerkhof in Helvoirt.

Stichting Pheasant uit Waalwijk legt jaarlijks op 4 november om 10 uur een krans bij het herdenkingskruis. Valt 4 november niet op een zondag, dan is het altijd de zondag daarna.

Locatie
Het monument bevindt zich in het bos in Helvoirt (gemeente Haaren). Het monument is te bereiken door op het kruispunt van de Margrietweg met de Margriet het zandpad links in te gaan (bij fietsknooppunt 74.). 800 meter verder bevindt het kruis zich aan de linkerkant. 

Bronnen

  • De heer Henk van Helvert;
  • Oorlogsmonumenten in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen van Henk Peters uit Udenhout. Deze publicatie is te downloaden bij 'lezingen' op de website van Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen;
  • Stichting Pheasant en historicus Jack Didden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht