Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 29 oktober 1994
Adopteer dit monument.

Broekhuizen, 'Sint-Joris en de draak' (foto: gemeente Horst aan de Maas CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is een bronzen reliëf van een mannenfiguur die een draak doodt. Boven, links en rechts van het bronzen reliëf zijn drie natuurstenen gedenkstenen aangebracht. Tussen de gedenkstenen zijn verschillende kruisen en de Britse- en de Nederlandse vlag geplaatst.

Tekst
De tekst op de bovenste gedenksteen luidt:

'1944-1994
DANK AAN DE
BRITSE
BEVRIJDERS
VAN DE
GEMEENTE
BROEKHUIZEN.'

Op de twee gedenkstenen aan weerszijden van de plaquette zijn de namen van 54 Britse militairen die tijdens de bevrijding van Broekhuizen om het leven kwamen aangebracht.

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). De voorstelling wordt vaak gebruikt om de oorlog de symboliseren. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter. De staande mannenfiguur is de verpersoonlijking van de herrijzenis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is opgericht ter nagedachtenis aan 54 Britse militairen die in 1944 gesneuveld zijn tijdens de strijd tegen de bezetter in Broekhuizen en Broekhuizenvorst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1994.

Locatie

Het monument bevindt zich in de muur van het kerkhof van Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas).

Bron
Gemeente Horst aan de Maas.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht