Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Broekhuizen, 'Herrijzend Nederland'

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Herrijzend Nederland' in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) is een gevelsteen waarop een afbeelding is aangebracht van de Nederlandse Leeuw die uit een vlammenzee herrijst.

Tekst

De tekst op de steen luidt:

'1948'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Herrijzend Nederland' in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas) herinnert aan de verwoesting van het dorp tijdens de bezettingsjaren en aan de wederopbouw na de bevrijding van Nederland.

Het pand aan de Holsterweg 15 was een van de huizen die tijdens de Slag om Broekhuizen, op 27 november 1944, door de bezetter in brand werd gestoken.

Onthulling
Het huis is na de bevrijding herbouwd en in 1948 weer in gebruik genomen.

Locatie
Het monument bevindt zich in de gevel van het pand aan de Holsterweg 15 in Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.