Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Moergestel, plaquette in de Mariakapel (foto: Masja Vlaminckx CC BY 3.0)
Moergestel, plaquette in de Mariakapel (foto: Masja Vlaminckx CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de Mariakapel te Moergestel (gemeente Oisterwijk) is vervaardigd uit brons. De plaquette is 80 centimeter hoog en 60 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN TROUW AAN PLICHT EN VADERLAND
VOOR VRIJHEID, VREDE EN RECHT

IN PARADISUM DEDUCANT TE ANGELI.'

Hieronder zijn de namen van acht Nederlandse soldaten, zestien geallieerde soldaten en negen verzetsmensen aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de Mariakapel te Moergestel (gemeente Oisterwijk) is opgericht ter nagedachtenis aan acht Nederlandse soldaten, zestien geallieerde soldaten en negen verzetsmensen die allen tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de Nederlandse slachtoffers luiden:
W. van Baast, A. Bosma, G. R. van Bommel, J.J.W. Brugman, J.W. Brunnekreef, N.M. Fruijt van Hertog, O. W. Janssens, J.B.A.M. Kiefs, J. van der Linden, J.F. Linthorst, J.A. Molhoek, J.A. Pals, G. Schellen, B.W. Schut, H.W. Schut, A.J. Wijnolst, C.J.F. Wortel.

De namen van de geallieerde slachtoffers luiden:
N.O. MO. Cann, W. Collan, J. Flemings, R.L. Garsch, G. Gibes, B. Grimshaw, W.A. Gunn, A.C. Hamilton, R.J. Hiltunen, R.J. Lemay, R. Lewis, A. Mackie, F. Mooney, H.L. Norris, T.A. Page, Ramsay, R.G.W. Robertson  MO. Isaac, J. Vaughan.

Oprichting
De Mariakapel is gebouwd in 1939. De plaquette is na de Tweede Wereldoorlog in de kapel geplaatst.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Mariakapel aan de Oisterwijkseweg in Moergestel (gemeente Oisterwijk).

Bron

Gemeente Oisterwijk.

Voor meer informatie
Moergestel 1940-1944 oorlog en bevrijding van A.A.M. Smits.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.