Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jan Meynard van Emst
Onthulling: 1989
Adopteer dit monument.

Oisterwijk, monument voor de gebroeders Schut (Foto: Gemeente Oisterwijk)
Oisterwijk, monument voor de gebroeders Schut (foto: Jan Meynard van Emst)
Oisterwijk, monument voor de gebroeders Schut (foto: Jan Meynard van Emst)
Oisterwijk, monument voor de gebroeders Schut (foto: Jan Meynard van Emst)
Oisterwijk, monument voor de gebroeders Schut (foto: Jan Meynard van Emst)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de gebroeders Schut in Oisterwijk is een bronzen beeldengroep van een moeder met haar drie kinderen. De vrouwenfiguur legt haar vleugelvormige arm om een van de kinderen. De beelden zijn geplaatst op een bakstenen sokkel.

Tekst
De tekst op de sokkel luidt:

'BERNARD EN HEIN SCHUT + 6 EN 7 OKTOBER 1944,
WIJ HERDENKEN HEN, DIE IN HET VERZET HET LEVEN LIETEN.'

Symboliek
De ontwerper van het monument, Jan Meynard van Emst, heeft de weduwe Schut met haar kinderen willen weergeven.

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk aan de Oude Grintweg in Oirschot. In 1998 is het verplaatst naar het Bevrijdingsplein in de wijk Pannenschuur in Oisterwijk. In 2010 werd het nogmaals verplaatst, maar bleef op hetzelfde plein.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Schut Hendrikus Wilhelmus 15-12-1909 07-10-1944
Schut Bernardus Wilhelmus Joannes 01-05-1900 06-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de gebroeders Schut herinnert de inwoners van Oisterwijk aan deze twee verzetsmensen die op 6 en 7 oktober 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De broers Hein en Bernard Schut waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Ze hielden onder andere zeven Duitsers gevangen en boden een schuilplaats aan evacués. Toen de bezetter hier in 1944 achter kwam, zijn de twee broers opgepakt. Ze werden gedwongen hun eigen graf te graven in het bos van Oisterwijk, bij de brandtoren. Bernard Schut is op 6 oktober 1944 gefusilleerd. Zijn broer Hein wachtte de volgende dag hetzelfde lot.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van Theo Schut, de oudste zoon van Bernard Schut.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1989.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Bevrijdingsplein in de wijk Pannenschuur in Oisterwijk.

Bron
Gemeente Oisterwijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Geertje Regoor-de Vries | 4 mei 2020

Lieve opa, Vandaag denk ik extra aan u en al die vele andere helden die zich met hand en tand hebben verzet, vele levens hebben gered en zichzelf hebben opgeofferd voor onze vrijheid. Vele malen dank!