Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Algemeen
Ontwerper: Nicolas Müller Jabusch
Onthulling: 29 oktober 1989
Adopteer dit monument.

Oisterwijk, 'Monument Munitietrein' (Foto: gemeente Oisterwijk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument Munitietrein' in Oisterwijk is een sculptuur, samengesteld uit de stalen en ijzeren brokstukken van een op 16 september 1944 geëxplodeerde Duitse munitietrein. De sculptuur is op een bakstenen verhoging geplaatst. Het monument is 3 meter 40 breed, 4 meter hoog en 1 meter 80 diep.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument Munitietrein' in Oisterwijk herinnert aan de Duitse munitietrein die op 16 september 1944 na een geallieerde luchtaanval explodeerde op het nabijgelegen emplacement van Oisterwijk. Hierbij raakten vijftien mensen gewond en werden twee nabijgelegen boerderijen, een schoenfabriek en een drukkerij vernield. Tijdens het schoonmaken van het spoorwegemplacement kwamen de resten van de munitietrein en van de rails tevoorschijn.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1989.

Locatie
Het 'Monument Munitietrein' staat op de hoek Spoorlaan/De Lind te Oisterwijk.

Bron
Gemeente Oisterwijk.

Voor meer informatie
Oorlog boven Oisterwijk in Zorgvolle Tijden van Antoon de Graaf in: Oorlogsjaren in Oisterwijk, OHR dl.1. (Oisterwijk 1991).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.