Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Vervolgden Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Harm Timmermans
Onthulling: 26 oktober 1984
Adopteer dit monument.

Oisterwijk, 'Gevleugelde vrijheid' (Foto: gemeente Oisterwijk)
Oisterwijk, 'Gevleugelde vrijheid' (Foto: Ron van de Ven/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Gevleugelde vrijheid' in Oisterwijk is een abstracte bronzen sculptuur waarin een slang, een bekken, handen en de vleugels van een vogel zijn verwerkt. De sculptuur is op een zandstenen sokkel geplaatst. Rondom de sculptuur staan drie muurtjes waarop vier plaquettes en een gedenksteen met de namen van de omgekomen medeburgers zijn bevestigd.

Tekst
De tekst op de sokkel luidt:

'IN VREDE LEVEN
GELUKKIG LEVEN.'

Symboliek
De abstracte figuur 'ontstijgt klauwend aan angst en as, wurgt het kwaad dat de vrucht uit zijn schoot wegvreet'. De slang staat symbool voor het lage en het kwade; het bekken representeert het diepe, innerlijke van de mens; de handen staan symbool voor het verzet tegen het kwade; de vleugels van de vogel verwijzen naar vrijheid.

Wijziging
De vijfde plaquette is later aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Gevleugelde vrijheid' in Oisterwijk is opgericht ter nagedachtenis aan 61 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven gekomen en aan vijf Nederlandse militairen die tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Tevens herinnert het monument aan een Nederlandse militair die in 1983 in Libanon is omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 oktober 1984 door de heer Harrie Puts en mevrouw Wendy Lavrijsen, ter gelegenheid van de 40e herdenking van de bevrijding van Oisterwijk. Jaarlijks wordt er door de gemeente op 4 mei een herdenking georganiseerd.

Locatie
Het monument staat in het Lindepark aan de Gemullehoekenweg te Oisterwijk.

Bron
Gemeente Oisterwijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht