Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Vervolgden Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Harm Timmermans
Onthulling: 26 oktober 1984
Adopteer dit monument.

Oisterwijk, 'Gevleugelde vrijheid' (Foto: gemeente Oisterwijk)
Oisterwijk, 'Gevleugelde vrijheid' (Foto: Ron van de Ven/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Gevleugelde vrijheid' in Oisterwijk is een abstracte bronzen sculptuur waarin een slang, een bekken, handen en de vleugels van een vogel zijn verwerkt. De sculptuur is op een zandstenen sokkel geplaatst. Rondom de sculptuur staan drie muurtjes waarop vier plaquettes en een gedenksteen met de namen van de omgekomen medeburgers zijn bevestigd.

Tekst
De tekst op de sokkel luidt:

'IN VREDE LEVEN
GELUKKIG LEVEN.'

Symboliek
De abstracte figuur 'ontstijgt klauwend aan angst en as, wurgt het kwaad dat de vrucht uit zijn schoot wegvreet'. De slang staat symbool voor het lage en het kwade; het bekken representeert het diepe, innerlijke van de mens; de handen staan symbool voor het verzet tegen het kwade; de vleugels van de vogel verwijzen naar vrijheid.

Wijziging
De vijfde plaquette is later aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aa Toos 01-01-1970 26-10-1944
Anholt Hartog 30-11-1905 31-03-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Gevleugelde vrijheid' in Oisterwijk is opgericht ter nagedachtenis aan 61 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven gekomen en aan vijf Nederlandse militairen die tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Tevens herinnert het monument aan een Nederlandse militair die in 1983 in Libanon is omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 oktober 1984 door de heer Harrie Puts en mevrouw Wendy Lavrijsen, ter gelegenheid van de 40e herdenking van de bevrijding van Oisterwijk. Jaarlijks wordt er door de gemeente op 4 mei een herdenking georganiseerd.

Locatie
Het monument staat in het Lindepark aan de Gemullehoekenweg te Oisterwijk.

Bron
Gemeente Oisterwijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Hans Vermeer | 4 mei 2020

Dankbaar voor de offers

Karel Verkerk | 4 mei 2020

Nooit meer oorlog

Marianne van Esch van Gennip | 4 mei 2020

❤️

Nelleke van Wijk | 4 mei 2020

75 jaar leven wij in Nederland al in vrijheid. Het is onze taak daar zuinig op te zijn. Vrijheid is broos, dat zien we om ons heen overal in de wereld. Denk aan Syrië, aan Jemen, om maar een paar landen te noemen. Daarom is herdenken zo belangrijk, vanavond op 4 mei om 20 uur. En op 5 mei vieren we de vrijheid! Laten we dat zo houden.

Siem schoonman | 28 april 2020

We zijn vrij!