Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 20 mei 2006
Adopteer dit monument.

Warmond, 'Indië-monument' (foto: John Braam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Warmond (gemeente Teylingen) is een plaquette met een tekst en het embleem van de Indië-gangers.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'NED. OOST-INDIË
1945-1951
TER HERINNERING AAN HEN
DIE HUN LEVEN GAVEN
VOOR HET VADERLAND.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Warmond (gemeente Teylingen) is opgericht ter herinnering aan alle medeburgers die om het leven zijn gekomen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 mei 2006 door loco-burgemeester W.T. Hollart en de nabestaanden de heren F. Spierings en W. Visch.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen aan de Burg. Schölvinckstraat/Herenweg in Warmond (gemeente Teylingen).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht