Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 28 april 1994
Adopteer dit monument.

Schoonhoven, monument voor Barend van der Scheur (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Barend van der Scheur in Schoonhoven (gemeente Krimpenerwaard) is een zwarte gedenksteen, omgeven door een bloemperkje.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'BAREND VAN DER SCHEUR
* 2-02-1925
† 7-12-1946
TANDJONG PRIOK
NEDERLANDS-INDIË
1945-1949
HIJ KEERDE NIET TERUG.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Barend van der Scheur in Schoonhoven (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan deze militair die tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië is gesneuveld. Hij is begraven op het ereveld Menteng Pulo.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 1994 door burgemeester D.W. Wassenberg-Welp en de heer K. Voorsluis.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Wal in Schoonhoven (gemeente Krimpenerwaard).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht