Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: W. Emans
Onthulling: 20 november 1940
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Rijnschans.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Rank.

Koudekerk aan de Rijn, oorlogsmonument (foto: Groenhart archieven)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Koudekerk aan de Rijn (gemeente Alphen aan den Rijn) is een natuurstenen gedenksteen, waarvoor een kleine zwarte plaquette ligt.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
G.J.H. STEENWINKEL
L.J. SLINGERLAND
G. DORREPAAL
M. DORREPAAL-KASTELIJN
GERRIT EN ROELOF J.
JOH.A. HORTENSIUS
JOHANNES EN ARIE
J. WILLE
J. HOGENES
B. v. HARSKAMP
J. SNIPPE
DIRKJE S.P. DE WIT
HENDRIKA J. BROMMERS
HEILTJE G. v. ZWIETEN
P.H. FLUITER

GEVALLENEN OP 14 MEI 1940.'

De tekst op de plaquette luidt:

'NEDERLANDS-INDIË
1945 - 1950
H.J. VAN LEEUWEN
10-10-1927 27-5-1947
DIE NIET TERUGKWAM,
MAAR WERD GEROEPEN.'

Wijzigingen
Later zijn er nog twee namen van oorlogsslachtoffers aan het monument toegevoegd op een metalen plaat aan de onderzijde van de gedenksteen. De plaquette is in 2001 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Koudekerk aan de Rijn (gemeente Alphen aan den Rijn) is opgericht ter nagedachtenis aan negentien medeburgers die in de meidagen van 1940 door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Tevens herinnert dit monument aan de Koudekerkse militair Henk van Leeuwen die op 27 mei 1949 in het voormalig Nederlands-Indië om het leven is gekomen.

De namen van de negentien slachtoffers luiden:

Hendrika J. Brommers, G. Dorrepaal, M. Dorrepaal-Kastelijn, P.H. Fluiter, B. v. Harskamp, J. Hogenes, Joh.A. Hortensius, Gerrit en Roelof J., L.J. Slingerland, J. Snippe, G.J.H. Steenwinkel, J. Wille, Dirkje S.P. de Wit, Heiltje G. v. Zwieten en Johannes en Arie.

Op 14 mei 1940 werden op een aantal plaatsen langs de Oude Rijn bombardementen uitgevoerd door de Duitse Luchtmacht. In totaal kwamen hierbij 23 burgers om het leven, waarvan veertien Koudekerkers. Onder hen was een volledig gezin. De Koudekerkse militair Pieter Hendrik Fluiter is op de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog, vrijdag 10 mei, te Dubbeldam gesneuveld.

Henk van Leeuwen trad op 22 juli 1945 als oorlogsvrijwilliger in militaire dienst. Op 16 oktober 1946 werd hij uitgezonden naar het voormalig Nederlands-Indië. Daar overleed hij op 27 mei 1947, op negentienjarige leeftijd. Van Leeuwen ligt begraven op het ereveld van de 7 December divisie te Menteng Poeloeh in Djakarta. Op 2 december 1946 is aan hem postuum het Ereteken voor Orde en Vrede toegekend, onder vermelding 'uit waardering jegens hem, die op trouwe en waardige wijze heeft meegewerkt om te komen tot het herstel van Orde en Vrede in Indonesië'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 november 1940. De plaquette is onthuld op 22 september 2001 door burgemeester J.J.F.M. Westra en de heer J.A. van Leeuwen, nabestaande van het slachtoffer.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats aan de Hoogewaard te Koudeker aan de Rijn (gemeente Alphen aan den Rijn).

Bronnen

  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.
  • www.groenehartarchieven.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht