Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 22 september 2001
Adopteer dit monument.

Benthuizen, monument voor P.N. van der Hoeven (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor P.N. van der Hoeven in Benthuizen (gemeente Alphen aan den Rijn) is een gedenksteen van graniet waarop een tekst en het embleem van de Indiëgangers is aangebracht.

tekst
De tekst op de steen luidt:

'VOOR ORDE EN VREDE
1945 1950
GESNEUVELD IN
NEDERLANDS INDIË
P.N. VAN DER HOEVEN
2-10-1929 10-12-1947
WEL GESTORVEN
NIET VERGETEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hoeven Pieter Nicolaas 02-10-1925 10-12-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor P.N. van der Hoeven herinnert de inwoners van Bentuizen (gemeente Alphen aan den Rijn) aan deze medeburger die als militair in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld op 10 december 1947.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 september 2001 door burgemeester J.J.F.M. Westra en de heer J. van der Hoeven, nabestaande van het slachtoffer.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats in Benthuizen (gemeente Alphen aan den Rijn).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ingrid | 4 mei 2020

In stilte gedenken elk jaar een kostbaar moment.