Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 28 oktober 2002
Adopteer dit monument.

Nieuwkoop, 'Indië-monument' (foto: H. van der Meer)
Nieuwkoop, 'Indië-monument' (foto: H. van der Meer)
Onthulling van het monument (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Nieuwkoop is een rode marmeren gedenksteen, geplaatst op een schuin aflopende natuurstenen verhoging.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1945 1950
WEL GESTORVEN - NIET VERGETEN
VOOR HEN DIE RUSTEN
IN HET VOORMALIG NED-INDIË

29-8-1927 T.C. VAN BEEK 28-5-1949.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Nieuwkoop is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse militairen die tijdens de politionele acties (1949-1949) in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld, waaronder de uit Nieuwkoop afkomstige militair Th. C. van Beek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 oktober 2002 door burgemeester Dr. G.O van Veldhuizen en mevrouw M. Vork-van Beek, nabestaande van het slachtoffer.

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats van de Katholieke Kerk in Nieuwkoop.

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht