Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Dhr. J. van Rhyn
Onthulling: 1986
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'Vrouwenfiguur' (foto: Ministerie van OCW)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrouwenfiguur' is een bronzen sculptuur van een vrouwenfiguur met in haar handen een stuk perkament en een veer. Op haar schouder zit een vogel. De sculptuur is op een sokkel geplaatst.

Tekst
De tekst op de sokkel luidt:

'1940-1945
H.J. NIKKEL
A.P.P. SCHWEIGMANN
A.E. SNATAGER
R.A. VAN YPEREN.'

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk in Zoetermeer.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrouwenfiguur' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

H.J. Nikkel, A.P.P Schweigman, A.E Snatager en R.A. van Yperen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1986.

Locatie

Het monument bevindt zich in het gebouw van het ministerie van OCW aan de Rijnstraat te Den Haag. Het monument is alleen op afspraak te bezichtigen.

Bron
Ministerie van OCW.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht