Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Prof. Ludwig Oswald Wenckebach (1895-1962)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'Het Studentenverzet 1940-1945' (foto: Ministerie van OCW)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Het Studentenverzet 1940-1945' in Den Haag is een bronzen plaquette met daarop de beeltenis van een godin en een naakte man. De plaat is 77 centimeter hoog en 91 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GEDACHTIG AAN DEN STRIJD
DER STUDENTEN VOOR
ONZE GEESTELIJKE VRIJHEID.'

Wijziging
In 1985 is het monument verplaatst en opnieuw onthuld door burgemeester Deetman.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Het Studentenverzet 1940-1945' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan de Haagse studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog streden voor geestelijke vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947 door de heer Gielen.

Locatie
Het monument bevindt zich in het gebouw van het ministerie van OCW aan de Rijnstraat te Den Haag. Het monument is alleen op afspraak te bezichtigen.

Bron

Ministerie van OCW.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht