Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Openbare Basisschool De Zonnewijzer .

Hoorn, 'Afscheid' (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Zij vielen voor ons' in Hoorn is een bronzen sculptuur. Het beeld is geplaatst op een betonnen voetstuk en een afgietsel in brons van oude vleugelrestanten.Op het voetstuk is een ook bronzen sculptuur bevestigd.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ZIJ VIELEN VOOR ONS'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Zij vielen voor ons' in Hoorn is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de botsing tussen twee Amerikaanse vliegtuigen.

Op 7 juli 1944 was de 390th Bomb Group van de 8th US Army Air Force opgestegen van de vliegbasis Parham in Engeland. Doel was een raffinaderij in Merseburg, Duitsland. De vliegtuigen vlogen in formatie totdat een van de vliegtuigen uit koers raakte. Dit vliegtuig botste tegen zijn achterligger. Beide vliegtuigen explodeerden boven Hoorn. Brokstukken van de vliegtuigen kwamen verspreid neer en richtten veel schade aan. De bommen die de vliegtuigen vervoerden waren nog niet op scherp gezet en hierdoor ontploften de bommen niet toen ze samen met de brokstokken op de grond terecht kwamen. Onder de burgerbevolking van Hoorn vielen slachtoffers en ook 13 bemanningsleden van de beide vliegtuigen kwamen om het leven.

Locatie
Het monument geplaatst ter hoogte van Westerdijk 139 te Hoorn.

Bronnen

  • Mevrouw Janine van Dijk;
  • De heer Frans Zack;
  • www.tweede-wereldoorlog.nl.

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht