Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 26 april 2000
Adopteer dit monument.

Brielle, Vrijheidsbos (foto: Birthe Kulik / Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Brielle, Vrijheidsbos (foto: Birthe Kulik / Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbos in Brielle bestaat uit ruim 3 hectare bos. Tussen de bomen zijn panelen van messing geplaatst, waarop gedichten zijn aangebracht die betrekking hebben op vrijheid of het gebrek daaraan.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vrijheidsbos in Brielle is een monument van bezinning. Mensen moeten beseffen dat vrijheid een kostbaar goed is dat gewaarborgd dient te worden.

Oprichting
Op 26 april 2000 is begonnen met de aanleg van het Vrijheidsbos in Brielle. In vijf jaar tijd werd ruim 3 hectare bos aangelegd. Voor het planten van bomen werden burgers uit Brielle uitgenodigd. Hierbij valt te denken aan scholen, kerken, gilden en andere instellingen. Ook (groot)ouders die, uit dank voor de geboorte van hun (klein)kind een boom in wilden planten, waren welkom.

Tussen de bomen werden jaarlijks door de Stichting Vrijheidsbos Brielle panelen geplaatst met gedichten die betrekking hebben op vrijheid of het ontbreken daarvan. Bij het vervaardigen van de gedichten werden bewust scholieren betrokken. Ieder jaar kregen leerlingen op twee basisscholen in de gemeente Brielle een workshop poëzie, onder leiding van Jana Beranová.

Locatie
Het bos bevindt zich vlak buiten Brielle, in de buurt van de hoek Brielse Maas/Spanjaardsweg.

Bron
Stuurgroep 4 en 5 mei Brielle.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.