Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: H. Harrewijn
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Giessenburg, oorlogsmonument (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid. )

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Giessenburg (gemeente Molenlanden) is een gemetselde bakstenen muur met daarin drie bronzen plaquettes.

Teksten
De tekst op de middelste plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
HUIG ROKUS DE KREU
GEBOREN 13 JUNI 1919
WERKTUIGKUNDIG OFFICIER
OP HET S.S. LEMAIRE
VERMIST NA 27 FEBRUARI 1942
OP DE INDISCHE OCEAAN

ARIE MUIS
GEBOREN 15 OKTOBER 1921
TE WERKGESTELD IN DUITSLAND
VERMIST NA JANUARI 1944
IN BERLIJN.'

De tekst op de rechterplaquette luidt:

'1945-1962
TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE WERDEN UITGEZONDEN NAAR
NEDERLANDS-INDIË EN DAAR HUN
LEVEN VERLOREN VOOR HET HERSTEL
VAN ORDE EN VREDE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Giessenburg (gemeente Molenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan allen die in de Tweede Wereldoorlog en in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De heer H. Harrewijn was de initiatiefnemer voor de oprichting van het monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door de voorzitter van de Bond van Wapenbroeders afdeling Zuid-Holland Zuid-Oost, de heer H. Harrewijn.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Hervormde Kerk in Giessenburg (gemeente Molenlanden).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht