Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 19 juni 2004
Adopteer dit monument.

Brielle, 'Indië-monument' (foto: Henk Stasse)
Brielle, 'Indië-monument' (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Brielle is een zwarte gedenksteen, geplaatst op een rond plaveisel.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'NEDERLANDS-INDIË 1945-1950
INDONESIË
EREVELD MENTENG PULO DJAKARTA
H.I. TROOST
09-04-1928 23-08-1948
KOREA 1950-1954
NEDERLANDS DETACHEMENT
VERENIGDE NATIES
KOREA EREVELD TANGGOK PUSAN
W. MOL
27-06-1926 12-02-1951
J.J. ZWART
24-05-1929 15-02-1951

GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Brielle is opgericht ter nagedachtenis aan een militair die in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld en aan twee militairen die omkwamen in Korea in dienst van de Verenigde Naties.

De namen van de drie slachtoffers luiden: 
W. Mol, H.I. Troost en J.J. Zwart. 

Willem Mol (Brielle 1926 – Hoengsong 1951):
In januari 1950 keert Wim Mol terug uit Indonesië, waar hij sinds 1946 in dienst was bij de verbindingsdienst van het hoofdkwartier van de Generale Staf. Na zijn debarkatieverlof blijft hij in militaire dienst. In september 1950 tekent hij als vrijwilliger bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties. Dit bataljon wordt uitgezonden naar Korea, waar een oorlog is uitgebroken tussen het communistische Noorden en het prowesterse Zuid-Korea, dat bijstand krijgt van de Verenigde Naties. In november komen 634 NDVN’ers, onder wie Wim Mol, met de Zuiderkruis aan in Zuid-Korea. Daar worden ze al snel ingezet aan het front, waar ze te maken krijgen met ruig terrein, extreme kou en hevige gevechten. Wim is verbindingsmedewerker bij de Stafcompagnie. Op 11 februari wordt deze compagnie verrast door een aanval van het Chinese Volksleger, dat meevecht met de Noord-Koreanen. Er volgt een bloedige strijd, waarin sergeant Willem Mol de dood vindt.

Hermanus Izaak Troost (Den Helder 1928 - Tjigelam 1948):
Hermanus (Henny) groeit op in Brielle waar hij in 1946 slaagt voor het hbs-b examen. Hij kiest voor een militaire carrière die in november 1946 in Amersfoort begint bij het regiment Grenadiers. Begin 1948 vertrekt hij als vaandrig met het SS Waterman naar Indonesië. Daar wordt hij ingedeeld bij het 5e bataljon 7e Regiment Infanterie. De bataljons van het 7e regiment hebben als actiegebieden onder andere Batavia, Tjibaroesa en Djonggol. Al snel volgt zijn bevordering tot tweede luitenant. Op 22 augustus 1948 gaat een kleine patrouille onder leiding van luitenant Troost naar kampong Tjigelam om een hinderlaag te leggen. In de kampong wordt de patrouille verrast door een aanval van een criminele bende. Henny Troost overleeft als enige van de patrouille de aanval niet.

Johannes Josephus Zwart (Brielle 1929 – Mayong 1951):
In september 1949 gaat Joop Zwart als dienstplichtige naar Indonesië. Na de soevereiniteitsoverdracht blijft hij daar gelegerd tot hem in oktober 1950 gevraagd wordt te tekenen voor Korea. Met 47 andere vrijwilligers wordt hij van Batavia overgevlogen naar Nederland om bijtijds aan boord te kunnen gaan van de Zuiderkruis. Na de slag bij Hoengsong van 11 februari is er een nieuw probleem. Even verderop ligt Heuvel 325, van groot strategisch belang. Een Amerikaanse elite-compagnie is door Chinezen van de heuvel verdreven. Daarop krijgt het Nederlandse bataljon de opdracht tot elke prijs deze positie te hernemen. Bij de derde poging sneuvelt korporaal Joop Zwart. Zijn moedig optreden blijkt uit de motivatie bij de postume toekenning van het Bronzen Kruis: ‘Door het door hem op koelbloedige en zeer bekwame wijze geleide mortiervuur – zonder dekking – heeft hij er veel toe bijgedragen dat de eenheid kon slagen de vijand te verdrijven’.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 juni 2004 door burgemeester G.W.M. van Viegen en de nabestaande A. Zwart.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Oude Algemene begraafplaats aan de G.J. van Boogerdweg in Brielle.

Bronnen

  • Historische Vereniging De Brielse Maasmond;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid;
  • Beste Ouders , Gerda Arkenbout en Meta Snijders,(Brielle 2018, uitgave Historische Vereniging De Brielse Maasmond).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht