Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 4 mei 2005
Adopteer dit monument.

Nieuwerbrug, monument voor Cornelis de Bruin (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Cornelis de Bruin in Nieuwerbrug (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is een natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'WIJ GEDENKEN
CORNELIS DE BRUIN
24 MAART 1924 10 JUNI 1949
GEMEENTELID EN DORPSGENOOT
BEGRAVEN OP EREVELD CANDI
OP JAVA.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Cornelis de Bruin in Nieuwerbrug (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair die op 10 juni 1949 in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld.

Cornelis de Bruin werd geboren op 24 maart 1924. Hij kwam om het leven op 10 juni 1949. De Bruin is begraven op het Nederlandse ereveld Candi te Semarang op Java.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005 door de voorzitter van de kerkenraad de heer J. van Rooyen en nabestaande mevrouw Blok.
 

Locatie
Het monument bevindt zich aan de muur van de Brugkerk in Nieuwerbrug (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht