Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: F.G. van Riemsdijk
Onthulling: 4 september 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBS Immanuël.

Boskoop, oorlogsmonument
Boskoop, oorlogsmonument (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn) is een zuil van hardsteen, waarop het V-teken is aangebracht. Op de zuil zijn zijplaten (Serpentino Classico) met een zilverkleurige tekst bevestigd. De zuil is geplaatst op vier segmenten van Franse kalksteen (Vaurion) en op vloerplaten van Alta Kwartsiet. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 3 meter 25 breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'ZIJ STIERVEN VOOR ONS
1940 - 1945'.

Op de linkerkolom staan de namen van Boskoopse militairen die op 10 mei 1940 zijn gesneuveld:

'K.A. VAN EEUWEN
K.W. VAN GELDEREN
K.W. HOOGENDOORN
D.J. JONGENBURGER
J. NIEUWERF
K. VERWEIJ
J. VAN DER WOLF'.

Op de rechterkolom staan de namen van omgekomen Boskoopse verzetsmensen:

'M. ERKELENS
A. VAN DAAL
W. GLOUDEMANS
H.C. DE GROOT
J. STOLKER
G.A. VAN HELDEN
S.J. DRIESPRONG'.

Restauratie
In 1979 is het monument gerestaureerd. Oorspronkelijk was de zuil van Franse kalksteen (Vaurion). Door weersinvloeden is deze zachte steensoort aangetast, reden waarom bij de restauratie is gekozen voor een hardere steensoort. Op de zuil zijn twee nieuwe zijplaten aangebracht. Ook is het halfronde basement vervangen door vier segmenten Vaurion en vloerplaten.

Wijziging
In 2002 is een plaquette aan de voorzijde van het monument toegevoegd, ter gedachtenis aan vijf militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De tekst op de plaquette luidt:

'ZIJ BLEVEN ACHTER
J. STOLKER PADANG † 30-11-1946
G.B. FIANEN PALEMBANG † 04-04-1948
A. DE ROOIJ DJOKJAKARTA † 29-12-1948
D. DE BRUIJN DJOMBANG † 07-02-1949
L. VAN WILGEN KEBOEMEN † 01-03-1949.'

Symboliek
Het V-teken is een symbool van de overwinning ('victory') op de bezetter.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf militairen en zeven verzetsmensen (allen afkomstig uit Boskoop) die tijdens de bezetting en in de strijd in in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de negentien slachtoffers luiden: D. de Bruijn, A. v. Daal, S.J. Driesprong, K.A. v. Eeuwen, M. Erkelens, G.B. Fianen, K.W. v. Gelderen, W. Gloudemans, H.C. de Groot, G.A. v. Helden, K.W. Hoogendoorn, D.J. Jongenburger, J. Nieuwerf, A. de Rooij, J. Stolker, J. Stolker, K. Verweij, L. v. Wilgen en J. v.d. Wolf.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 september 1948 door Maarten Splinter. Op 31 augustus 2002 is de plaquette voor de vijf in het voormalige Nederlands-Indië gesneuvelde militairen onthuld door burgemeester C. Rijsdijk en nabestaande de heer A.P. Fianen.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Raadhuisplein in Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn).

Bronnen

  • Gemeente Boskoop;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Voor meer informatie
De publicatie Boskoop 1940 - 1945: bezetting, onderdrukking en verzet, Sjaak Blaazer (gemeente Boskoop). ISBN 90 6615 046 7.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht