Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Castenray (gemeente Venray) is een betonnen obelisk, met daarop bevestigd een plaquette van gepatineerd koper. De obelisk wordt op driekwart hoogte onderbroken. Het bovenste gedeelte wordt gedragen door drie roestvrijstalen staven. Het geheel is geplaatst op een vierkant plateau van Portugese keitjes, in de lijn van de bestrating van het dorpsplein. Op de obelisk zijn een aantal afbeeldingen in reliëf aangebracht. Op de voorzijde is een ster te zien; het ereteken van erkenning voor het feit dat men strijd heeft geleverd voor orde en vrede. Daarnaast zijn de plattegronden van Limburg, Curaçao en Java weergegeven. Er lopen lijnen van de plaats Castenray op de plattegrond van Limburg naar die van de twee overzeese eilanden. Op de rechterzijkant staat op het bovenstuk het embleem van de 7 December Divisie en op het onderstuk het embleem van de Palmboomdivisie alsmede de afbeelding van een karbouw. Op de linkerzijkant staat op het bovenstuk het embleem met de dividiviboom van Curaçao en op het onderstuk het embleem met de drietand van de Derde Divisie alsmede de afbeelding van een palmboom.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1946-1950'.

Hieronder zijn de namen van twaalf oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Beeldend kunstenares Marianne Hoedemaekers uit Castenray heeft het monument de vorm gegeven van een obelisk, omdat deze van oudsher is gebruikt om belangrijke feiten uit de geschiedenis op af te beelden. De lege ruimte tussen de top en de rest van de steen symboliseert enerzijds de leegte en onzekerheid die er is bij de achterblijvers omdat hun zonen, geliefden en vaders ver weg zijn en zij niet weten of ze nog zullen terugkomen. Anderzijds symboliseert de lege ruimte de gemoedstoestand van degenen die de strijd hebben geleverd in het voormalige Nederlands-Indië. Het is voor degenen die daar geweest zijn een moeilijke periode om over te praten. Het liefst zou die periode een lege ruimte zijn in het hoofd, waar men niet meer aan wil denken.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Castenray (gemeente Venray) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf militairen uit Castenray en Klein-Oirlo die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. De stichting ziet de oprichting van het monument als een eerbetoon aan de Indiëgangers, als een permanente herinnering aan deze voor velen zo droevige en traumatische periode en als een kunstzinnige uiting van de broosheid van vrede onder de mensen. Behalve de herdenking van de Indiëgangers, van wie de Castenrayse marinier Gerrit Arts bij de vervulling van zijn plicht op Java sneuvelde, vindt de stichting het van groot belang dat de jeugd kennis neemt van deze episode uit onze nationale en lokale geschiedenis. De achtergrondgedachte daarbij is dat vrede een kostbaar goed is en dat jongeren dagelijks moeten werken aan een betere wereld en het instandhouden van de vrede. Hen leren dat dit begint in hun eigen leefomgeving met respect voor elk ander is daarbij het uitgangspunt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 2007 door de
zes nog in leven zijnde Indiëgangers uit Castenray. Vervolgens brachten
twaalf basisschoolleerlingen een bloemenhulde door voor elke
Indiëganger een roos in een vaas te plaatsen. Één witte voor de
gesneuvelde Gerrit Arts en elf rode voor de overigen. Uit respect voor
alle tienduizenden Indiëgangers en voor allen die in Indië gevallen
zijn, werd door de honderden aanwezigen een minuut stilte in acht
genomen, waarna trompettist Caro Versteegen de Last Post blies. Bij de
onthulling waren bijna 150 Indiëgangers aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op het dorpsplein van Castenray, op de hoek van de Horsterweg en de Lollebeekweg (gemeente Venray).

Bronnen

  • De heer Jan Strijbos, voorzitter van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray;
  • www.wijkenvenray.nl
  • Krantenartikel in het Limburgs Dagblad van 7 oktober 2007.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents