Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 6 oktober 2007
Adopteer dit monument.

Castenray, 'Indië-monument' (foto: Jan Strijbos)
Inzegening van het monument, door pastoor Hans te Boekhorst (foto: Jan Strijbos)
Onthulling van het monument (foto: Jan Strijbos)
Castenray, 'Indië-monument' (foto: Jan Strijbos)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Castenray (gemeente Venray) is een betonnen obelisk, met daarop bevestigd een plaquette van gepatineerd koper. De obelisk wordt op driekwart hoogte onderbroken. Het bovenste gedeelte wordt gedragen door drie roestvrijstalen staven. Het geheel is geplaatst op een vierkant plateau van Portugese keitjes, in de lijn van de bestrating van het dorpsplein. Op de obelisk zijn een aantal afbeeldingen in reliëf aangebracht. Op de voorzijde is een ster te zien; het ereteken van erkenning voor het feit dat men strijd heeft geleverd voor orde en vrede. Daarnaast zijn de plattegronden van Limburg, Curaçao en Java weergegeven. Er lopen lijnen van de plaats Castenray op de plattegrond van Limburg naar die van de twee overzeese eilanden. Op de rechterzijkant staat op het bovenstuk het embleem van de 7 December Divisie en op het onderstuk het embleem van de Palmboomdivisie alsmede de afbeelding van een karbouw. Op de linkerzijkant staat op het bovenstuk het embleem met de dividiviboom van Curaçao en op het onderstuk het embleem met de drietand van de Derde Divisie alsmede de afbeelding van een palmboom.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1946-1950'.

Hieronder zijn de namen van twaalf oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Beeldend kunstenares Marianne Hoedemaekers uit Castenray heeft het monument de vorm gegeven van een obelisk, omdat deze van oudsher is gebruikt om belangrijke feiten uit de geschiedenis op af te beelden. De lege ruimte tussen de top en de rest van de steen symboliseert enerzijds de leegte en onzekerheid die er is bij de achterblijvers omdat hun zonen, geliefden en vaders ver weg zijn en zij niet weten of ze nog zullen terugkomen. Anderzijds symboliseert de lege ruimte de gemoedstoestand van degenen die de strijd hebben geleverd in het voormalige Nederlands-Indië. Het is voor degenen die daar geweest zijn een moeilijke periode om over te praten. Het liefst zou die periode een lege ruimte zijn in het hoofd, waar men niet meer aan wil denken.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Castenray (gemeente Venray) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf militairen uit Castenray en Klein-Oirlo die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. De stichting ziet de oprichting van het monument als een eerbetoon aan de Indiëgangers, als een permanente herinnering aan deze voor velen zo droevige en traumatische periode en als een kunstzinnige uiting van de broosheid van vrede onder de mensen. Behalve de herdenking van de Indiëgangers, van wie de Castenrayse marinier Gerrit Arts bij de vervulling van zijn plicht op Java sneuvelde, vindt de stichting het van groot belang dat de jeugd kennis neemt van deze episode uit onze nationale en lokale geschiedenis. De achtergrondgedachte daarbij is dat vrede een kostbaar goed is en dat jongeren dagelijks moeten werken aan een betere wereld en het instandhouden van de vrede. Hen leren dat dit begint in hun eigen leefomgeving met respect voor elk ander is daarbij het uitgangspunt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 2007 door de zes nog in leven zijnde Indiëgangers uit Castenray. Vervolgens brachten twaalf basisschoolleerlingen een bloemenhulde door voor elke Indiëganger een roos in een vaas te plaatsen. Één witte voor de gesneuvelde Gerrit Arts en elf rode voor de overigen. Uit respect voor alle tienduizenden Indiëgangers en voor allen die in Indië gevallen zijn, werd door de honderden aanwezigen een minuut stilte in acht genomen, waarna trompettist Caro Versteegen de Last Post blies. Bij de onthulling waren bijna 150 Indiëgangers aanwezig.

Locatie
Het monument bevindt zich op het dorpsplein van Castenray, op de hoek van de Horsterweg en de Lollebeekweg (gemeente Venray).

Bronnen

  • De heer Jan Strijbos, voorzitter van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray;
  • www.wijkenvenray.nl
  • Krantenartikel in het Limburgs Dagblad van 7 oktober 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht