Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dr. H. Bavinckschool.

Spakenburg, grafmonument (foto: Gerard Heek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument is Spakenburg (gemeente Bunschoten) is een grafzerk waarop een gedenkplaat van witte natuursteen is aangebracht. Voor de zerk bevindt zich een liggende gedenkplaat. Het graf is omgeven door een hekje.

Tekst
Op de gedenkplaat zijn een tekst en de namen van de slachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument herinnert de inwoners van Spakenburg (gemeente Bunschoten) aan vier leerlingen van de Dr. H. Bavinckschool die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden: Albertje van de Groep, Lubbert Heinen, Hendrik Heinen en Wouter Heinen.

Eind april 1945 wordt de bezetter steeds verder richting het westen gedreven door de geallieerde troepen. De Duitsers verschansen zich in Bunschoten-Spakenburg, waar zware vuurgevechten plaatsvinden. Op 21 april 1945 wordt de dertien-jarige Albertje van de Groep dodelijk getroffen door een granaatscherf. De volgende dag zijn er weer hevige gevechten in en rond Spakenburg. Het huis van de familie Heinen wordt geraakt door een granaat. Hierbij komen vader Heinen en de broers Lubbert (elf jaar), Hendrik (acht jaar) en Wouter (zes jaar) om het leven.

Oprichting
Het monument is vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de Dr. H. Bavinckschool. Leerlingen hebben toen geld ingezameld om de vier omgekomen leerlingen van de basisschool te eren met een eigen grafmonument.

Locatie
Het graf maakt deel uit van begraafplaats Memento Mori Bunschoten, gelegen aan de Bikkersweg in Spakenburg (gemeente Bunschoten).

Bron
De heer Gerard Heek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht