Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Adopteer dit monument.

Sterksel, oorlogsmonument (foto: Kees de Gooijer)
Sterksel, oorlogsmonument (foto: Kees de Gooijer)
Sterksel, oorlogsmonument (foto: Kees de Gooijer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Sterksel (gemeente Heeze-Leende) bestaat uit drie aan elkaar bevestigde houten kruizen. Aan de voet is een plaquette geplaatst. Tevens is er bij het monument een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op het informatiebord luidt:

'DIT MONUMENT IS GEADOPTEERD DOOR
DE AFDELING IVA VAN ONDERWIJSCENTRUM
DE BERKENSCHUTSE.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aarts Arnoldus Henricus Adrianus 16-05-1915 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Sterksel (gemeente Heeze-Leende) is opgericht ter nagedachtenis aan drie Nederlandse militairen van 3-III-30 R.I. die op 12 mei 1940 door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de militairen luidden: A.H.A. Aarts, F.A. Broos en A.N. Kanters. Zij kwamen om tijdens achterhoedegevechten nadat zij zich teruggetrokken hadden uit de Peel-Raamstelling.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Vlaamseweg, op circa 500 meter afstand van de provinciale weg Heenze-Asten in Sterksel (gemeente Heeze-Leende).

Bronnen

  • De heer Kees de Gooijer;
  • De heer Joop Peeters.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.