Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Eugène van Abkoude
Onthulling: 15 augustus 2005
Adopteer dit monument.

's-Hertogenbosch, 'HONI-monument' (foto: Esther Captain - fotolicentie: CC BY 3.0)
's-Hertogenbosch, 'HONI-monument' (foto: Vereniging HONI '42-'49)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'HONI-monument' in 's-Hertogenbosch is een witte gedenksteen, in de vorm van een katapult. Hierin is een zwarte plaquette aangebracht. De gedenksteen is geplaatst op een bakstenen verhoging. Voor het monument zijn twee witte zuiltjes geplaatst. Aan de linkerzijde is een vlaggenmast geplaatst.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1942 TER HERDENKING AAN 1949
ALLE SLACHTOFFERS VAN
DE JAPANSE BEZETTING EN DE BERSIAP IN
NEDERLANDS-INDIË.'

De tekst op de plaquette luidt:

'HONI '42-'49 MONUMENT
HERDENKING OORLOGSSLACHTOFFERS
NEDERLANDS-INDIË 1942-1949

DE JONGEREN VAN TOEN (DE KATAPULT)
DRAGEN BESCHERMEND DE
GEDENKPLAAT (DE OORLOGSSLACHTOFFERS)
DAARBIJ ZEGGEND:
"DIT ZIJN ONZE DIERBAREN, DIE WIJ BLIJVEND GEDENKEN"

VREDE VOOR VELEN: TOEN, NU, STRAKS.'

Symboliek
Het monument heeft de vorm van een katapult, waarbij de twee 'armen' de jeugd van toen symboliseren. Zij heffen met trots de plaquette op, die de ouderen symboliseert, en zeggen: 'dit zijn onze dierbaren die wij blijven eren'.

Locatie
Het monument bevindt zich op het zuidelijke buitenterrein van het Indische en Molukse verzorgingstehuis De Grevelingen, aan de Grevelingen 66 te 's-Hertogenbosch.

Wijziging
De plaquette is medio 2007 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'HONI-monument' in 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan allen die in de periode 1942-1949 tijdens de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalige Nederlands-Indië om het leven zijn gekomen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van het Comité Herdenking van de Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 42-49 (HONI). Er was in 's-Hertogenbosch al een Indië-monument, maar dit is opgericht ter nagedachtenis aan de Bossche Indiëgangers. Het Comité HONI 42-49 wilde zich richten op een grotere groep slachtoffers: mannen, vrouwen en kinderen, zowel militairen als burgers, zowel Indische en Molukse als Europese Nederlanders, die de Japanse overheering en de Bersiap niet hebben overleefd. Het monument is tevens bedoeld voor diegenen die de gruwelen wel hebben overleefd maar nooit zijn losgekomen van hun ervaringen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 augustus 2005. Jaarlijks vindt er op 15 augustus een herdenking bij het monument plaats.

Locatie
Het monument bevindt zich op het zuidelijke buitenterrein van het Indische en Molukse verzorgingstehuis 'De Grevelingen', aan de Grevelingen te 's-Hertogenbosch.

Bronnen

  • www.pelita.nl;
  • www.honi.nl;
  • Esther Captain (2010), ‘Indië-monumenten in Den Bosch’ in: Madelon de Keizer en Marije Plomp (red.), Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren. Amsterdam: Bert Bakker, 265-274.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht