Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘HONI-monument’ in ‘s-Hertogenbosch is een witte gedenksteen, in de vorm van een katapult. Hierin is een zwarte plaquette aangebracht. De gedenksteen is geplaatst op een bakstenen verhoging. Voor het monument zijn twee witte zuiltjes geplaatst. Aan de linkerzijde is een vlaggenmast geplaatst.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘1942 TER HERDENKING AAN 1949
ALLE SLACHTOFFERS VAN
DE JAPANSE BEZETTING EN DE BERSIAP IN
NEDERLANDS-INDIË.’

De tekst op de plaquette luidt:

‘HONI ’42-’49 MONUMENT
HERDENKING OORLOGSSLACHTOFFERS
NEDERLANDS-INDIË 1942-1949

DE JONGEREN VAN TOEN (DE KATAPULT)
DRAGEN BESCHERMEND DE
GEDENKPLAAT (DE OORLOGSSLACHTOFFERS)
DAARBIJ ZEGGEND:
“DIT ZIJN ONZE DIERBAREN, DIE WIJ BLIJVEND GEDENKEN”

VREDE VOOR VELEN: TOEN, NU, STRAKS.’

Symboliek
Het monument heeft de vorm van een katapult, waarbij de twee ‘armen’ de jeugd van toen symboliseren. Zij heffen met trots de plaquette op, die de ouderen symboliseert, en zeggen: ‘dit zijn onze dierbaren die wij blijven eren’.

Locatie
Het monument bevindt zich op het zuidelijke buitenterrein van het Indische en Molukse verzorgingstehuis De Grevelingen, aan de Grevelingen 66 te ‘s-Hertogenbosch.

Wijziging
De plaquette is medio 2007 aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het ‘HONI-monument’ in ‘s-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan allen die in de periode 1942-1949 tijdens de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalige Nederlands-Indië om het leven zijn gekomen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van het Comité Herdenking van de Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 42-49 (HONI). Er was in ‘s-Hertogenbosch al een Indië-monument, maar dit is opgericht ter nagedachtenis aan de Bossche Indiëgangers. Het Comité HONI 42-49 wilde zich richten op een grotere groep slachtoffers: mannen, vrouwen en kinderen, zowel militairen als burgers, zowel Indische en Molukse als Europese Nederlanders, die de Japanse overheering en de Bersiap niet hebben overleefd. Het monument is tevens bedoeld voor diegenen die de gruwelen wel hebben overleefd maar nooit zijn losgekomen van hun ervaringen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 augustus 2005. Jaarlijks vindt er op 15 augustus een herdenking bij het monument plaats.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op het zuidelijke buitenterrein van het Indische en Molukse verzorgingstehuis ‘De Grevelingen’, aan de Grevelingen te ‘s-Hertogenbosch.

Bronnen

  • www.pelita.nl;
  • www.honi.nl;
  • Esther Captain (2010), ‘Indië-monumenten in Den Bosch’ in: Madelon de Keizer en Marije Plomp (red.), Een open zenuw. Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren. Amsterdam: Bert Bakker, 265-274.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents