Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Annica Koot
Onthulling: 1997
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Indisch monument 'De Gebroken Tegel' in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is een bakstenen gedenksteen, waarvan de bovenzijde schuin afloopt. Op de voorzijde van de gedenksteen is een plaquette aangebracht. Op de bovenzijde is een in drie stukken gebroken tegel ingemetseld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Indisch monument 'De Gebroken Tegel' in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941-1945) en de daarop volgende politionele acties (1945-1949) in het voormalige Nederlands-Indië.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1997.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Slingerbos aan de Gagelsweg in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland).

Bronnen

  • Krantenartikel in de Steenwijker courant van 15 augustus 2007;
  • Gemeente Steenwijkerland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht