Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 15 augustus 2007
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Cornelis van den Berg in Krimpen aan de Lek (gemeente Krimpenerwaard) is een plaquette van donker natuursteen met tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'NEDERLANDS-INDIË
1945 1950
CORNELIS VAN DEN BERG
12-9-1925  † 27-2-1949
BATAVIA - MENTENG PULO.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Cornelis van den Berg in Krimpen aan de Lek (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair die is gesneuveld op 27 februari 1949 tijdens de 'politionele acties' in het voormalig Nederlands-Indië. Hij ligt begraven in Indonesië.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de historische vereniging 'Crempene' uit Krimpen aan de Lek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 augustus 2007 door familieleden van Cornelis van den Berg.

Locatie
Het monument bevindt zich naast het monument 'Het Offer' op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Molenweg in Krimpen aan de Lek (gemeente Krimpenerwaard).

Bronnen

  • Krantenartikel in het Rotterdams Dagblad van 14 mei 2007;
  • www.nederlek.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.