Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Emmanuel M. Glatt
Onthulling: 11 juni 1991
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Teun de Jager.

Schoorl, monument aan de Oorsprongweg (foto: www.ww2sites.com)
Schoorl, monument aan de Oorsprongweg (foto: www.ww2sites.com)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl (gemeente Bergen) is een gedenksteen van natuursteen. De gedenksteen is geplaatst op een voetstuk. De gedenksteen is 2 meter hoog, 80 centimeter breed en 25 centimeter diep. Het voetstuk is 15 centimeter hoog, 1 meter 06 breed en 51 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de gedenksteen luidt:

'OP DEZE PLAATS BEVOND ZICH HET 'KAMP SCHOORL'
WAAR DE NAZI-BEZETTER TUSSEN
DECEMBER 1940 EN OKTOBER 1941
JOODSE EN POLITIEKE GEVANGENEN VASTHIELD,
VOORDAT ZIJ NAAR ANDERE KAMPEN WERDEN OVERGEBRACHT.
VOOR HEN BEGON HIER EEN LIJDENSWEG
WAARVAN DE MEESTEN NIET TERUGKEERDEN'.

De tekst op de achterzijde van de gedenksteen luidt:

'OPGERICHT OP 11 JUNI 1991
DOOR DE STICHTING VRIENDENKRING MAUTHAUSEN'.

De tekst op het voetstuk luidt:

'ONTWERP EN UITVOERING:
IR. E.M. GLATT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Oorsprongweg te Schoorl (gemeente Bergen) herinnert aan het voormalig interneringskamp Schoorl dat hier was gevestigd. Tussen december 1940 en oktober 1941 hield de bezetter hier joodse en politieke gevangen vast, voordat zij naar andere kampen werden overgebracht.

Op 22 februari en 11 juni werden in totaal 689 joodse jongemannen naar Kamp Schoorl overgebracht, waarvan slechts twee de concentratiekampen overleefden. Een groot deel van hen kwam uit het voormalig werkdorp in de Wieringermeer en werd opgepakt bij de tweede razzia in Amsterdam.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was de 50-jarige herdenking van de Februaristaking. De oprichting was een initiatief van Stichting Vriendenkring Mauthausen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 juni 1991 door Jo Moreu-Sprietsma, Siep Adema (twee oud-gevangenen), Joop Groenteman (nabestaande) en twee scholieren.

Jaarlijks vindt er op 11 juni een herdenking plaats bij dit monument.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Oorsprongweg, nabij Buitencentrum Schoorlse Duinen in Schoorl (gemeente Bergen).

Bronnen

  • Gemeente Bergen;
  • Het Kamp Schoorl van Albert Boer (Schoorl, 1991). 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Yolie en Corien | 4 mei 2020

Al jaren komen wij bij de herdenking bij het monument bij de plek waar Kamp Schoorl stond. Auwel Groenhart, onze nooit te vergeten buurman op de Paardenhemel, zat zelf in Kamp Schoorl. Hij werd tewerk gesteld bij Schoorl en moest later door naar Duitsland. Na de oorlog herpakte hij zijn leven maar vergat zijn tijd in Schoorl nooit. Hij begon met herdenken op zijn plek. Zijn herdenking groeide uit tot een groter geheel. Eenvoudig maar warm en vooral bijzonder. Wij leerden van hem, zijn vergiffenis en joie de vivre maar ook zijn dankbaarheid van vrijheid en samen mogen zijn. Na jaren nu niet samen bij het monument maar in onze harten zijn we verbonden. Zijn straks samen stil maar zullen nooit vergeten......

Jos De Jonge | 4 mei 2020

Jos en Wilma in gedachte bij Auel

Joyce Servaas | 4 mei 2020

Jarenlang hebben wij, bewoners van de Paardenhemel, samen met mnr Auel Groenhart (initiatiefnemer herdenking alhier)op 4 mei bij dit monument herdacht.