Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Nootdorp, monument voor Lubbert Brouwer (foto: www.kunstwacht.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Lubbert Brouwer in Nootdorp (gemeente Pijnacker-Nootdorp) is een reliëf van natuursteen. Op de plaat staan een zwaard en een laurierkrans.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HIER VIEL
8 SEPTEMBER 1944
L. BROUWER
WACHTMEESTER
DER KON. MARCH
SLACHTOFFER
VAN NEERLANDS VERZET
TEGEN DUITSCHE TERREUR.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Lubbert Brouwer in Nootdorp (gemeente Pijnacher-Nootdorp) is opgericht ter nagedachtenis aan de wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee die op 8 september 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument voor Lubbert Brouwer bevindt zich aan de zijgevel van het gemeentelijk vergadercentrum aan het Raadhuispad in Nootdorp (gemeente Pijnacker-Nootdorp).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht