Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 5 mei 2007
Adopteer dit monument.

Altweerterheide, oorlogsmonument (foto: www.bnmo.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Altweerterheide (gemeente Weert) is een overdekte zuil met aan weerszijden een plaquette. Hierop is informatie over de vliegtuigcrash van 30 november 1944 aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Altweerterheide (gemeente Weert) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien geallieerde vliegeniers die tijdens een vliegtuigcrash op 30 november 1944 om het leven zijn gekomen.

Op 30 november 1944 waren twee geallieerde Halifax bommenwerpers met hun bommenlast onderweg naar Duisburg in het Ruhrgebied. Ze maakten deel uit van een vloot van 567 vliegtuigen, die deel namen aan een luchtaanval op Duisburg. De twee Halifax bommenwerpers waren afkomstig van het 578ste en 429ste squadron van de basis Burn Yorks en Leemings Yorks in Engeland. De toestellen kwamen met elkaar in botsing in het Nederlandse luchtruim. Er volgde een grote explosie. De brokstukken van de twee bommenwerpers kwamen verspreid neer in de omgeving van Weert. Grote delen van de toestellen kwamen terecht in een weiland ten westen van het kerkdorp Altweerterheide. Alle veertien bemanningsleden kwamen om het leven tijdens de vliegtuigcrash.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de dorpsraad van Altweerterheide, op verzoek van enkele inwoners van het dorp. Onder hen waren ooggetuigen van de vliegtuigcrash.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 2007 in aanwezigheid van enkele familieleden van de omgekomen bemanningsleden.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Bocholterweg, ter hoogte van de kruising met de Tungelroyse beek in Altweerterheide (gemeente Weert).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht