Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 26 april 2007
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door De Pirapoleon.

Austerlitz, oorlogsmonument (foto: Anita van Stel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Austerlitz (gemeente Zeist) is een liggende gedenksteen van natuursteen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Rijnders Henricus Eugenius 15-11-1885 04-05-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Austerlitz (gemeente Zeist) is opgericht ter nagedachtenis aan de broers Arie en Klaas Schaafsma en Henricus E. Rijnders, die hier op 4 mei 1945 door de bezetter gefusilleerd zijn.

Klaas Schaafsma zat tijdens de bezettingsjaren ondergedoken bij zijn broer Arie, omdat hij weigerde in Duitsland tewerkgesteld te worden. De twee broers zaten in het verzet. Op een dag in april 1945 gingen ze op pad om melk te halen. Op de Prins Alexanderweg in Huis ter Heide liepen ze recht in de armen van de bezetter. Ze werden gevangen gezet in de kelder van Huize Cattenbroeck in Zeist, waar het commando van de Sicherheitsdienst huisde. In de laatste chaotische oorlogsuren van 4 mei 1945 zijn de broers, samen met de Haagse politiecommissaris Rijnders meegenomen door de vluchtende Duitsers. Bij Austerlitz zijn de drie mannen gefusileerd.

Oprichting
Maarten Schaafsma, de broer van Arie en Klaas, heeft in 2006 met de hulp van het Zeitser gemeentearchief en het Nationaal Monument Kamp Amersfoort de exacte locatie van de executie vast weten te stellen.

Onthulling
Het monument is op deze plaats onthuld op 26 april 2007 door burgemeester Koos Janssen en enkele kinderen van basisschool Pirapoleon.

Locatie
Het monument bevindt zich halverwege het Recreatielaantje in Austerlitz (gemeente Zeist).

Bron
Krantenartikel in het Utrechts Nieuwsblad van 21 april 2007 en 26 april 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.