Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Harm Jonk
Onthulling: 5 mei 2007
Adopteer dit monument.

Wirdum, bevrijdingsmonument (foto: Henk de Wilde)
Wirdum, bevrijdingsmonument (foto: Harm Jonk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Wirdum (gemeente Loppersum) is een rode, bakstenen muur waarin twee gedenkstenen zijn gemetseld.

Teksten
De tekst op de eerste gedenksteen luidt:

'VAN 21 APRIL TOT 6 MEI 1945
WAREN 180 SOLDATEN MET 27 TANKS
VAN THE 2ND CANADIAN INF. DIVISION
(TOWN MAJOR KEMP) HIER GELEGERD.'

De tekst op de tweede gedenksteen luidt:

'WIRDUM BEVRIJD 20 APRIL 1945
WAPENSTILSTAND 5 MEI 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Wirdum (gemeente Loppersum) herinnert aan de bevrijding van het dorp door de 2nd Canadian Infantry Division op 20 april 1945.

Oprichting
De twee gedenkstenen werden in september 2006 ontdekt door een echtpaar in Borgercompagnie, dat daar net een woning had gekocht. De gedenkstenen stonden in de tuin. Het echtpaar bood de stenen te koop aan op internet, waarna bekend werd dat ze afkomstig waren uit de nabijgelegen steenfabriek Rusthoven in Wirdum. Daar waren de stenen oorspronkelijk ingemetseld. De buurman van de jaren geleden gesloten fabriek, de heer Harm Jonk, heeft de stenen verwijderd om ze te beschermen tegen vernieling. Hij droeg ze over aan de latere eigenaar van het fabrieksterrein. Deze heeft de gedenkstenen klaarblijkelijk in zijn tuin gezet, waar ze in september 2006 zijn gevonden door de nieuwe bewoners. De heer Jonk wilde de stenen een goede bestemming geven en kreeg daarvoor steun van het gemeentebestuur van Loppersum en van Dorpsbelangen Wirdum. Jonk heeft een muur gemetseld en de stenen daarin ingemetseld.

Onthulling
Het bevrijdingsmonument is onthuld op 5 mei 2007 door de heer Jonk en burgemeester Rodenboog van Loppersum. De schoolkinderen in Wirdum waren ook betrokken bij de onthulling.

Locatie
Het bevrijdingsmonument bevindt zich bij de oprijlaan naar de borg Rusthoven in Wirdum (gemeente Loppersum).

Bron
Dagblad van het Noorden van 2 april 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht