Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 11 april 2007
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS 't Rastholt.

Hoogeveen, monument voor de familie Flokstra (foto: Fotostudio Gerrit Boer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Flokstra in Hoogeveen is een zwerkei met marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'NIJSTAD 15


IN DEZE BOERDERIJ VERBORG
DE FAMILIE FLOKSTRA
MET GROOT GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN,
TIJDENS DE OORLOG 1940-1945, 13 JODEN.
ZIJ VERBLEVEN TWEE EN EEN HALF JAAR
IN EEN HOL ONDER HET HOOI.


HISTORISCHE KRING HOOGEVEEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de familie Flokstra in Hoogeveen is opgericht als eerbetoon aan deze familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun boerderij openstelde voor dertien joodse onderduikers.

In 1942 vonden de joodse families Braaf, Cohen, De Levie en Mendels onderdak in de boerderij van de familie Flokstra. Cornelis en Jentje Flokstra zorgden samen met hun kinderen twee en een half jaar lang voor de dertien onderduikers. Telkens wanneer het gevaar dreigde, verscholen zij zich in een ruimte van twee bij vijf meter onder het hooi in de schuur bij de boerderij. Alleen 's avonds konden ze de ruimte verlaten.

Op 3 maart 1944 werd de boerderij overvallen door de Grüne Polizei, vijftien Duitse militairen en een landwachter. Doordat Cornelis Flokstra de mannen al had zien aankomen, kon hij de onderduikers op tijd waarschuwen. Ze verstopten zich in de ruimte in de schuur. Even later werd de deur van de boerderij opengebroken. Cornelis werd met een zwaar voorwerp tegen het hoofd geslagen. De onderduikers hoorden uren lang de indringers rondlopen en schreeuwen tegen de zoon van Cornelis, Farinus Flokstra. Hij werd gedwongen de groep rond te leiden door het bedrijf. In de schuur werd het hooivak waaronder de onderduikers zich bevonden met een lange metalen priem op verschillende plaatsen doorboord. Toch ontdekten ze de schuilplaats van de onderduikers niet. Na de zoektocht werd Farinus meegenomen, maar hij wist in Zuidwolde te ontsnappen. Toen de bezetter even later dreigde de boerderij in de brand te steken, boden de onderduikers de familie Flokstra aan om te vertrekken. Maar die wilde daar niets van weten.

Verschillende malen moest Cornelis Flokstra zijn boerderij openstellen voor de vijand. Er moest onderdak verleend worden aan twee NSB-vrouwen en later aan vijftien mannen die voor Organisation Todt werkten. De aanwezigheid van de joodse onderduikers is echter nooit opgemerkt. Toen de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945 een feit was, konden de dertien onderduikers zich weer vrij bewegen. De volgende dag maakten zij met Cornelis Flokstra onder luid gejuich van de bevolking een zegetocht door het dorp.

Cornelis en Jentje Flokstra zijn door de staat Israël onderscheiden met de Yad Vashem-oorkonde, waardoor zij zich 'rechtvaardigen onder de volken' mochten noemen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Historische Kring Hoogeveen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 april 2007 door Klaasje en Pietje Flokstra, de dochters van Cornelis en Jentje.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de boerderij aan de Nijstad 15 in de Hoogeveense wijk Trasselt.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht