Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Flokstra in Hoogeveen is een zwerkei met marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

‘NIJSTAD 15

IN DEZE BOERDERIJ VERBORG
DE FAMILIE FLOKSTRA
MET GROOT GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN,
TIJDENS DE OORLOG 1940-1945, 13 JODEN.
ZIJ VERBLEVEN TWEE EN EEN HALF JAAR
IN EEN HOL ONDER HET HOOI.

HISTORISCHE KRING HOOGEVEEN.’

De geschiedenis

Het monument voor de familie Flokstra in Hoogeveen is opgericht als eerbetoon aan deze familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun boerderij openstelde voor dertien joodse onderduikers.

In 1942 vonden de joodse families Braaf, Cohen, De Levie en Mendels onderdak in de boerderij van de familie Flokstra. Cornelis en Jentje Flokstra zorgden samen met hun kinderen twee en een half jaar lang voor de dertien onderduikers. Telkens wanneer het gevaar dreigde, verscholen zij zich in een ruimte van twee bij vijf meter onder het hooi in de schuur bij de boerderij. Alleen ‘s avonds konden ze de ruimte verlaten.

Op 3 maart 1944 werd de boerderij overvallen door de Grüne Polizei, vijftien Duitse militairen en een landwachter. Doordat Cornelis Flokstra de mannen al had zien aankomen, kon hij de onderduikers op tijd waarschuwen. Ze verstopten zich in de ruimte in de schuur. Even later werd de deur van de boerderij opengebroken. Cornelis werd met een zwaar voorwerp tegen het hoofd geslagen. De onderduikers hoorden uren lang de indringers rondlopen en schreeuwen tegen de zoon van Cornelis, Farinus Flokstra. Hij werd gedwongen de groep rond te leiden door het bedrijf. In de schuur werd het hooivak waaronder de onderduikers zich bevonden met een lange metalen priem op verschillende plaatsen doorboord. Toch ontdekten ze de schuilplaats van de onderduikers niet. Na de zoektocht werd Farinus meegenomen, maar hij wist in Zuidwolde te ontsnappen. Toen de bezetter even later dreigde de boerderij in de brand te steken, boden de onderduikers de familie Flokstra aan om te vertrekken. Maar die wilde daar niets van weten.

Verschillende malen moest Cornelis Flokstra zijn boerderij openstellen voor de vijand. Er moest onderdak verleend worden aan twee NSB-vrouwen en later aan vijftien mannen die voor Organisation Todt werkten. De aanwezigheid van de joodse onderduikers is echter nooit opgemerkt. Toen de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945 een feit was, konden de dertien onderduikers zich weer vrij bewegen. De volgende dag maakten zij met Cornelis Flokstra onder luid gejuich van de bevolking een zegetocht door het dorp.

Cornelis en Jentje Flokstra zijn door de staat Israël onderscheiden met de Yad Vashem-oorkonde, waardoor zij zich ‘rechtvaardigen onder de volken’ mochten noemen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Historische Kring Hoogeveen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 april 2007 door Klaasje en Pietje Flokstra, de dochters van Cornelis en Jentje.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich bij de boerderij aan de Nijstad 15 in de Hoogeveense wijk Trasselt.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Johannes Meijer | 27 jul 2023

uit respect voor mevrouw Fernhout-Flokstra.
Zij was te ziek om bij de onthulling van deze herdenkingssteen te zijn. Ik was haar huisarts.
ik leg een wit steentje , afkomstig van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam, hier neer.
Dankzij de familie Flokstra staan er 13 namen minder op dit Holocaust Monument.
Ik passeerde deze plek in het kader van het Westerborkpad.

Cor Flokstra | 04 mei 2020

Op 9 april 1944 ben ik in deze boerderij geboren. Mijn vader Farinus en moeder Ge woonden toen bij mijn grootouders in op de Trasselt. Van mijn moeder hoorde ik dat ik van schoot naar schoot ging bij de Joodse onderduikers in de schuilplaats. Dat was toch eigenlijk erg gevaarlijk dacht ze later, want er dan een overval zou zijn was ieder erg kwetsbaar.

Op mijn eerste verjaardag werden mijn ouders als eersten gefeliciteerd door twee NSB vrouwen die sinds een aantal maanden op de boerderij waren ingekwartierd. ’s Middags verlieten deze vrouwen hals over kop de boerderij met al hun spullen en trokken mee met de Duitsers van een nabijgelegen militair kamp. De geallieerden waren in aantocht en een dag later werd Hoogeveen door hen bevrijd. Op de boerderij brak een juichstemming uit want in de schuur van de boerderij werden ook 13 joden verborgen. In de loop van drie jaar hebben zij daar onderdak gekregen. Een wonder had zich nu voltrokken. Een maand voor mijn geboorte had er zelfs een huiszoeking plaats door 14 Duitsers en een Nederlander, waarbij ze zelfs aangaven het aantal verborgen joden (toen 9) en de schuilplaats (onder het hooi). Na 6 uur zoeken gaven ze het op. Waren ze wel gevonden dan was de familie geëxecuteerd en de joden naar Westerbork afgevoerd en was ik niet geboren. Nu wel en op paaszondag.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents