Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 5 april 2005
Adopteer dit monument.

Vroomshoop, bevrijdingsplaquette (foto: Gemeente Twenterand)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsplaquette in Vroomshoop (gemeente Twenterand) is uitgevoerd in brons. Op de plaat is een afbeelding van de Canadese bevrijders aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'OP DEZE PLAATS WERD VROOMSHOOP OP 5 APRIL 1945 DOOR DE MANITOBA
DRAGOONS UIT CANADA BEVRIJD. DAARDOOR WERD EEN EXECUTIE VAN EEN
GROEP GEGIJZELDE BURGERS BIJ HET ZWOLSE KANAAL VOORKOMEN.
DE VERZETSMAN GERRIT JAN KERKDIJK SNEUVELDE HIER OP DIE DAG IN EEN
VUURGEVECHT MET DE DUITSERS.

"ER IS GEEN GROTERE LIEFDE DAN JE
LEVEN TE GEVEN VOOR JE VRIENDEN"
JOH. 15:13

ONTHULD OP 5 APRIL 2005 DOOR H. KERKDIJK.'

Wijziging
Oorspronkelijk was de bevrijdingsplaquette aan de Grote Puntbrug bevestigd. In 2007 is de plaquette verhuisd naar het appartementencomplex De Puntkolk.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bevrijdingsplaquette in Vroomshoop (gemeente Twenterand) herinnert aan de bevrijding van het dorp door de Canadese Manitoba Dragoons op 5 april 1945. Tevens is de plaquette opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Gerrit Jan Kerkdijk, die diezelfde dag op de Puntbrug zijn leven gaf voor de bevrijding van Vroomshoop.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 5 april 2005 door de broer van verzetsman Gerrit Jan Kerkdijk, de heer Hendrik Kerkdijk. Oorspronkelijk was de bevrijdingsplaquette aan de Grote Puntbrug bevestigd. In 2007 is de plaquette verhuisd naar het appartementencomplex De Puntkolk. Daar is de gedenkplaat opnieuw onthuld door de heer Hendrik Kerkdijk en oud-verzetsman Evert Vaartjes. De twee heren werden door een Canadees legervoertuig over de Grote Puntbrug naar De Puntkolk gereden.

Locatie
De bevrijdingsplaquette is geplaatst in een van de zuilen van het appartementencomplex 'De Puntkolk', gevestigd aan het Overijsselskanaal in Vroomshoop (gemeente Twenterand).

Bronnen

  • Krantenartikel in Dagblad Tubantia van 31 maart 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht