Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Joods monument’ in Doetinchem is een plein met vier kastanjebomen en negen met graniet afgedekte plantgaten. Het plein heeft een verhoogde ligging en wordt omkaderd door een natuurstenen rand waarin een tekst is aangebracht. Deze tekst vermeldt de geschiedenis van de joodse medeburgers. Er wordt verwezen naar joodse Doetinchemers die bijvoorbeeld een winkel hadden of een functie in het openbare leven vervulden. Ook wordt verwezen naar gebouwen die van belang waren voor de joodse gemeenschap, zoals de synagoge in de Waterstraat.

Symboliek
De Arnhemse ontwerper Wigger Bierma wilde een monument ontwerpen dat ‘niet zozeer gekenmerkt wordt door een zwaarbeladen oorlogssymboliek, maar dat op heldere, aansprekende wijze de herinnering aan de verdwenen joodse gemeenschap levend houdt.’ Het ‘Joods monument’ is verklarend van aard. De vier kastanjebomen symboliseren de ongeveer 56 Doetinchemse joden die de oorlog overleefden. De negen plantgaten staan voor de 125 joodse medeburgers die niet meer terugkeerden. Ontwerper Bierma merkte op dat van elke dertien Doetinchemse joden er negen de oorlog niet overleefden. Die verhouding heeft hij verwerkt in het monument. Van de dertien plantgaten zijn er daarom negen afgedekt. ‘Door de rol die de bomen spelen, gaat het monument uiteindelijk over groei, hoewel de dood van 125 Doetinchemse joden opgeroepen wordt, verwacht ik dat het monument levend zal zijn’, aldus Bierma.

De geschiedenis

Het ‘Joods monument’ in Doetinchem is opgericht ter nagedachtenis aan de 125 joodse dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de heer Jan Berends van de Historische Vereniging Deutekom. Hij was van mening dat het een gemis was dat er in Doetinchem, afgezien van de joodse begraafplaats, niets meer herinnerde aan de joodse gemeenschap. Via de Historische Vereniging Deutekom werd er een speciaal comité opgericht dat geld inzamelde.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 juni 2007 door hoofdrabbijn Jacobs.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op het plein aan de Boliestraat te Doetinchem.

Bron
De Gelderlander van 24 en 25 april 2007.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents