Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Sleeuwijk (gemeente Altena) is een zuil van Franse Varion natuursteen, geplaatst op een voetstuk. Op de voorzijde van de zuil is een afbeelding aangebracht van een vuist met een zwaard, die door een gespierde hand in bedwang wordt gehouden. Aan de linkerzijde is het wapen van Altena afgebeeld, aan de rechterzijde het wapen van Heusden. Op de achterzijde is de Nederlandse Leeuw aangebracht. De zuil is 2 meter 80 hoog, 90 centimeter breed en 90 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘OPGEDRAGEN AAN DE
VERZETSSLACHTOFFERS
IN HET LAND VAN
HEUSDEN EN ALTENA
EN DE BIESBOSCH.
1940-1945.’

Symboliek
Het monument staat symbool voor het verzet.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Sleeuwijk (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan 34 verzetsstrijders uit het Land van Heusden en Altena die in de strijd tegen de bezetter door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de omgekomen verzetsmensen luiden: J. Advocaat, J.H. van Balkom, C. van Ballegooijen, H. Boender, A. de Bruin, C. Buizer, F. Citroen, W. Colet, A. van Driel, W.A. Groenenberg, K. Hardinxveld, J. Hak, C. Hazeleger, C. Heymans, C. Hollebrand, J. Hogerheide, A.J. de Normandie, K. Kroon, S. Lindhout, H. van der Made, M. Nederveen, J.J. van de Lee, N.H. Roelink, J. de Rooy, B. Roza, C. v.d. Zanden, A. Scherens, G. Tamerus, A. Visser, A. de Waal, B. Wiebinga, A. van Wijngaarden, G. van Wijngaarden en S. Zandvliet.

Vanaf november 1944 was Nederland verdeeld in een bevrijd en bezet gebied. In deze tijd was het Land van Heusden en Altena met de Biesbosch de schakel tussen het bezette noorden en het bevrijdde zuiden. Het gebied speelde een belangrijke rol voor de Landelijke Knokploegen (LO-KP). Beroepsmilitairen, Joden, illegale werkers en piloten zochten er een veilig onderkomen. In korte tijd liep het aantal onderduikers op tot 300.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1952 door de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, prof. J.E. de Quay.

Jaarlijks vindt er op 4 mei een herdenking plaats bij het monument. Deze wordt georganiseerd door het 4 mei Comité Sleeuwijk, in overleg met de gemeente Werkendam.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • 4 mei Comité Sleeuwijk;
  • Krantenartikel in Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena, de Langstraat en de Bommelerwaard van 6 mei 1952;
  • Website Nederland in de Tweede Wereldoorlog;
  • de heer W.G. Griffioen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents