Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Marcus Ravenswaay (1925-2003)
Onthulling: 3 mei 1952
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Burgemeester Verschoor.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool De Morgenster.

Sleeuwijk, verzetsmonument (foto: Charles Aerssens)
Sleeuwijk, verzetsmonument (foto: W.G. Griffioen)
Sleeuwijk, verzetsmonument (foto: W.G. Griffioen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Sleeuwijk (gemeente Altena) is een zuil van Franse Varion natuursteen, geplaatst op een voetstuk. Op de voorzijde van de zuil is een afbeelding aangebracht van een vuist met een zwaard, die door een gespierde hand in bedwang wordt gehouden. Aan de linkerzijde is het wapen van Altena afgebeeld, aan de rechterzijde het wapen van Heusden. Op de achterzijde is de Nederlandse Leeuw aangebracht. De zuil is 2 meter 80 hoog, 90 centimeter breed en 90 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OPGEDRAGEN AAN DE
VERZETSSLACHTOFFERS
IN HET LAND VAN
HEUSDEN EN ALTENA
EN DE BIESBOSCH.
1940-1945.'

Symboliek
Het monument staat symbool voor het verzet.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Sleeuwijk (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan 34 verzetsstrijders uit het Land van Heusden en Altena die in de strijd tegen de bezetter door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de omgekomen verzetsmensen luiden: J. Advocaat, J.H. van Balkom, C. van Ballegooijen, H. Boender, A. de Bruin, C. Buizer, F. Citroen, W. Colet, A. van Driel, W.A. Groenenberg, K. Hardinxveld, J. Hak, C. Hazeleger, C. Heymans, C. Hollebrand, J. Hogerheide, A.J. de Normandie, K. Kroon, S. Lindhout, H. van der Made, M. Nederveen, J.J. van de Lee, N.H. Roelink, J. de Rooy, B. Roza, C. v.d. Zanden, A. Scherens, G. Tamerus, A. Visser, A. de Waal, B. Wiebinga, A. van Wijngaarden, G. van Wijngaarden en S. Zandvliet.

Vanaf november 1944 was Nederland verdeeld in een bevrijd en bezet gebied. In deze tijd was het Land van Heusden en Altena met de Biesbosch de schakel tussen het bezette noorden en het bevrijdde zuiden. Het gebied speelde een belangrijke rol voor de Landelijke Knokploegen (LO-KP). Beroepsmilitairen, Joden, illegale werkers en piloten zochten er een veilig onderkomen. In korte tijd liep het aantal onderduikers op tot 300.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1952 door de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, prof. J.E. de Quay.

Jaarlijks vindt er op 4 mei een herdenking plaats bij het monument. Deze wordt georganiseerd door het 4 mei Comité Sleeuwijk, in overleg met de gemeente Werkendam.

Bronnen

  • 4 mei Comité Sleeuwijk;
  • Krantenartikel in Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena, de Langstraat en de Bommelerwaard van 6 mei 1952;
  • Website Nederland in de Tweede Wereldoorlog;
  • de heer W.G. Griffioen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht