Herdachte groepen: Allen, Algemeen
Ontwerper: Marius Boender
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Someren bestaat uit vier sokkels, waarop vier verschillende abstracte elementen zijn geplaatst. De sokkels bestaan uit metselwerk dat aangevuld is met zwart terrazzo, dat op zijn beurt weer overgaat in lagen van lichtere stenen.
Symboliek
De sokkels symboliseren beschietingen en bombardementen. Op een natuurlijke manier zal dit geassocieerd worden met geestelijke vrijheidsberoving en met het emotionele geweld van de oorlog. Het kleurverschil in de sokkels vormt de basis voor de hoofdgedachte van dit werk, namelijk ‘de heroverde vrijheid’. De vrijheid van individueel denken, voelen en geloven. De abstracte elementen op de sokkels zijn verschillend, maar ze vormen toch een eenheid. Onder invloed van de wind kunnen ze bewegen, maar in de wind zullen ze ieder een eigen beweging maken. Ze illustreren het idee vrijheid: ‘jezelf te kunnen zijn, met je eigen uiterlijk, met je eigen gedachten en met je eigen geloof, en in een klimaat te kunnen leven van tolerantie.’ Ofwel in de woorden van Rosa Luxemburg: ‘Vrijheid is altijd de vrijheid van de anders denkende’.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het vrijheidsmonument in Someren herinnert de inwoners aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.
Bron
www.someren.nl