Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Algemeen
Ontwerper: Marius Boender
Adopteer dit monument.

Someren, vrijheidsmonument (foto: Gemeente Someren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Someren bestaat uit vier sokkels, waarop vier verschillende abstracte elementen zijn geplaatst. De sokkels bestaan uit metselwerk dat aangevuld is met zwart terrazzo, dat op zijn beurt weer overgaat in lagen van lichtere stenen.

Symboliek
De sokkels symboliseren beschietingen en bombardementen. Op een natuurlijke manier zal dit geassocieerd worden met geestelijke vrijheidsberoving en met het emotionele geweld van de oorlog. Het kleurverschil in de sokkels vormt de basis voor de hoofdgedachte van dit werk, namelijk ‘de heroverde vrijheid’. De vrijheid van individueel denken, voelen en geloven. De abstracte elementen op de sokkels zijn verschillend, maar ze vormen toch een eenheid. Onder invloed van de wind kunnen ze bewegen, maar in de wind zullen ze ieder een eigen beweging maken. Ze illustreren het idee vrijheid: ‘jezelf te kunnen zijn, met je eigen uiterlijk, met je eigen gedachten en met je eigen geloof, en in een klimaat te kunnen leven van tolerantie.’ Ofwel in de woorden van Rosa Luxemburg: ‘Vrijheid is altijd de vrijheid van de anders denkende’.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vrijheidsmonument in Someren herinnert de inwoners aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Bron
www.someren.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.