Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: H. Rusticus
Onthulling: 19 april 2001
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door PCBO 't Ambyld.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Drachten (gemeente Smallingerland) is een sculptuur, bestaande uit veertien zuilen van verschillende lengtes die van boven zijn afgekapt. Op elke zuil staat de naam van een joodse slachtoffer. Tevens is een gele davidster op de zuilen aangebracht.

Symboliek
De afgekapte zuilen geven aan dat de levens van de slachtoffers ruw zijn afgebroken. Bovendien zijn de zuilen tegen elkaar geplaatst om te symboliseren dat de joden in de concentratiekampen steun bij elkaar zochten.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Drachten (gemeente Smallingerland) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor om het leven zijn gekomen.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

Betje Benninga, Rozette Benninga, Dina van Leer, Mozes van Leer, Vrougje van Leer, Veronica Esje van Leer-Zwarts, Hinderika Mozes, David Julius Turksma, Dora Jacoba Turksma, Jacob Turksma, Mozes Turksma, Simon Turksma, Anna Zilverberg en Saartje Zilverberg.

De jongste was 10, de oudste was 57 jaar.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer H. Rusticus, voorzitter van de Vereniging Drachten-Kiryat Ono. Het gedenkteken is tot stand gekomen met behulp van financiële steun door de gemeente Smallingerland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 april 2001 (Jom Hasjoa, de Joodse Holocaust-herdenkingsdag) door de 81-jarige heer Herman Zilverberg uit Drachten. Hij heeft diverse concentratiekampen overleefd en is in 1945 door de Amerikanen in Dachau bevrijd. Hij is in Friesland de enige van de kamp-overlevenden die nog in leven is. Jaarlijks vindt er op 25 april bij het monument een kranslegging plaats.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Van Haersmapark, gelegen aan de Stationsweg te Drachten (gemeente Smallingerland).

Bronnen

  • De heer H. Rusticus;
  • Joodse Oorlogsmonumenten in de provincie Friesland van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2001). ISBN 90 5294 222 6, zie aanvulling op www.joodseerfeniswinsum.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Familie Van der Galiën | 4 mei 2020

Opdat wij niet vergeten

Fam. De Jong | 4 mei 2020

We mogen het niet vergeten

Familie Rozema | 1 mei 2020

Omdat we willen blijven herdenken