Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965)
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS 't Kompas.

Dedemsvaart, oorlogsmonument (foto: Gemeentearchief Hardenberg)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is een wit natuurstenen beeld van een zittende mannenfiguur met vlag. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'1940 1945
AAN HEN
DIE VIELEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951.

Locatie
Het monument staat naast het oude gemeentehuis, gevestigd aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht