Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Ella van de Ven (10-09-1945)
Onthulling: 24 november 2001
Adopteer dit monument.

Schiedam, 'Gedenkteken voor 32 Schiedammers'
Schiedam, 'Gedenkteken voor 32 Schiedammers' (foto: gemeente Schiedam)
Schiedam, 'Gedenkteken voor 32 Schiedammers' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gedenkteken voor 32 Schiedammers' te Schiedam bestaat uit tien bronzen plaquettes die zijn aangebracht in de 'Muur der Stilte'. In de bovenste zeven plaquettes zijn in reliëf gestileerde figuren aangebracht. Tevens zijn op deze plaquettes de namen van de uit Schiedam afkomstige gesneuvelde militairen en de erebegraafplaatsen waar zij rusten vermeld. Op de onderste plaquettes zijn de emblemen van Indië- en Koreagangers en een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de centrale onderste plaquette luidt:

'GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gedenkteken voor 32 Schiedammers' te Schiedam is opgericht ter nagedachtenis aan deze Indië- en Koreagangers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 november 2001 door burgemeester Scheeres en mevrouw A. van Rijswijk-Eikelenboom (weduwe van een Indiëganger).

Locatie
Het gedenkteken bevindt zich op begraafplaats 'Beukenhof', gelegen aan de Burg. van Haarenlaan in Schiedam.

Bronnen

  • Documentatiegroep '40-'45;
  • Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht