Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 29 december 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Gentiaan College.

Apeldoorn, 'Maple Leaf Monument' (foto: Jan van den Heuvel)
Generaal Guy Granville Simonds (bron: Jelle Reitsma)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Maple Leaf Monument' in Apeldoorn bestaat uit een Canadese esdoorn waaronder een natuurstenen gedenksteen is geplaatst. Op de gedenksteen rust een liggende vijfhoekige bruinrode steen.

Tekst

De tekst op de gedenksteen luidt:

'DEZE BOOM WERD GEPLANT
OP 29 DECEMBER 1945
DOOR LUIT. GEN. SIMONDS
COMMANDANT VAN HET
IIE CANADESE LEGERKORPS
DAT NEDERLAND BEVRIJDDE.'

Restauratie
Het monument is in 2008 opgeknapt door leerlingen van de Heuvellaanschool dat het gedenkteken geadopteerd heeft, in samenwerking met de gemeente Apeldoorn.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Maple Leaf Monument' in Apeldoorn is opgericht als eerbetoon aan alle Canadezen die streden voor de bevrijding van Nederland tijdens de jaren 1940-1945 en in het bijzonder aan de Canadese luitenant-generaal Simonds.

Guy Granville Simonds, in 1903 geboren in Engeland als zoon van een Brits officier die later naar Canada zou emigreren, werd van 1921 tot 1925 opgeleid aan het Koninklijk Militair College in Kingston in Ontario. Na de oorlogsverklaring aan Duitsland werd hij als stafofficier geplaatst bij de 1ste Canadian Infantry Division en in december 1939 met deze divisie naar Engeland overgebracht.

Simonds maakte een bliksemcarrière en werd in januari 1944 bevorderd tot luitenant-generaal als commandant van het 2e Canadian Army Corps, dat hij moest voorbereiden op D-day. Met dat legerkorps vocht hij in Normandië en later werden onder zijn leiding Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland bevrijd.

Tegen het einde van de oorlog heeft het 2e Canadian Army Corps onder leiding van Simonds de bevrijding van gebied oostelijk van de IJssel en de noordelijke provincies voor zijn rekening genomen. Ook heeft generaal Simonds een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland en hij heeft de opdracht heeft gegeven voor de bevrijding van Apeldoorn door de 1ste Canadian Infantry Division. Simonds is op 15 mei 1974 in Toronto gestorven.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was het vertrek van de laatste Canadese militairen uit Nederland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 december 1945 door luitenant-generaal Guy Granville Simonds. Op deze dag is ook de Canadese esdoorn geplant.

Locatie
Het 'Maple Leaf Monument' bevindt zich in het plantsoentje aan het eind van de Canadalaan tegenover de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht