Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 12 februari 1982
Adopteer dit monument.

Roosendaal, 'Korea-monument' (foto: Checkpoint)
Roosendaal, 'Korea-monument' (foto: Checkpoint)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Korea-monument' in Roosendaal is een gedenksteen van zwarte natuursteen, geplaats op een gemetseld voetstuk van natuursteen. Op de steen is de Nederlandse leeuw en een Koreaans embleem aangebracht. Aan de rechterzijde van de steen is een urn geplaatst. De urn bevat aarde uit Korea.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DEZE KOREAANSE BERGSTEEN SYMBOLISEERT
DE DANK VAN KOREA AAN DE GEVALLENEN
VAN HET KORPS COMMANDOTROEPEN EN HEN
DIE HIER ZIJN OPGELEID VOOR HET
NEDERLANDS DETACHEMENT VERENIGDE NATIES
1950 - 1953

12-2-1982.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Korea-monument' in Roosendaal is opgericht ter nagedachtenis aan de gevallenen van het Korps Commandotroepen die deel uitmaakten van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties. Zij kwamen tussen 1950 en 1953 om het leven bij de strijd in Korea.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Oud-Koreavrijwilliger de heer Goedschalk. Hij heeft tevens het ontwerp van het monument op zich genomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 februari 1982. Bij de gedenksteen wordt jaarlijks rond 12 februari een herdenking gehouden.

Locatie
Het monument is geplaatst op het terrein van de Engelbrecht van Nassaukazerne, gelegen aan de Parabaan te Roosendaal. Hier is het Korps Commandotroepen gelegerd.

Voor meer informatie

Het Korps Commandotroepen 1942-1997
, Alex Krijger en Martin Elands. (Den Haag, de Sectie Militaire Geschiedenis KL, 1997).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht