Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument in het Vakbondsmuseum (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Vakbondsmuseum in Amsterdam is een in de muur uitgehakte tekst.

Tekst
De tekst luidt:

'GEDENKT, GIJ DIE HIER VOORBIJ GAAT. TWEE DUIZEND ONZER VROEGERE VAKGENOOTEN
DIE GEDURENDE DE BEZETTING NAAR DUITSCHLAND WERDEN WEGGEVOERD OM NOOIT MEER TERUG TE KEREN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Vakbondsmuseum in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 3400 Amsterdamse diamantbewerkers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

In 1940 telde Amsterdam ongeveer 4000 diamantbewerkers, waarvan een groot deel was aangesloten bij de in 1894 opgerichtte Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond. Circa 3400 van hen hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Nationaal Vakbondsmuseum aan de Henri Polaklaan 9 te Amsterdam, het voormalige gebouw van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond. Raadpleeg voor de openingstijden van het museum de website www.deburcht.org.

Bron
Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Freek Wiedijk | 3 mei 2020