Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Jan Berkers (1934)
Onthulling: 1 juni 2006
Adopteer dit monument.

Asten, 'Lancaster-monument' (foto: Theo van de Mortel)
Asten, 'Lancaster-monument' (foto: Theo van de Mortel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Asten is een rechthoekige, natuurstenen gedenksteen, geplaatst op een met stenen omlijst grindbed. Achter de gedenksteen ligt de originele band van het achterwiel van de neergestorte Britse Lancaster bommenwerper.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘STA HIER EEN OGENBLIK STIL OP DEZE PLEK WAAR OP 23 APRIL 1944 EEN LANCASTER NEERSTORTTE, WAARBIJ
7 BEMANNINGSLEDEN OM HET LEVEN KWAMEN VOOR ONZE VRIJHEID.
A.K. SHIELS
L.L. SMITH
A.S. MC. JANNETT
A.T. MC. KAY
R.W. LAYBOURNE
H.E. DYERSON
G.E. NICHOLLS.’

De op de gedenksteen vermelde datum van de vliegtuigcrash is onjuist, dit moet 27 april 1944 zijn.

Wijziging
De originele band van het achterwiel van de neergestorte Britse Lancaster bommenwerper is in augustus 2006 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Asten is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die op 27 april 1944 nabij het dorp is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Rugkoepelschutter A.K. Shiels, bommenrichter L.L. Smith, radiotelegrafist A.S. McJannett, navigator A.T. McKay, boordwerktuigkundige R.W. Laybourne, staartschutter H.E. Dyerson en piloot G.E. Nicholls.

In de nacht van 26 op 27 april 1944 was de RAF Lancaster ND 873 van het 12e squadron onderweg naar zijn basis na een bombardementsvlucht op Essen. Boven Asten werd de bommenwerper neergeschoten door een Duitse nachtjager, en stortte rond 02.00 uur brandend neer in de Astense Aa in het natuurgebied ‘De Berken’. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Hun stoffelijke resten liggen begraven op de Britse begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Jan Berkers. Hij heeft als tienjarige met eigen ogen gezien dat het vliegtuig werd neergeschoten en boven Voordeldonk bij de boerderij van zijn ouders al een deel van het staartstuk verloor.

Onthulling
In juni 2006 heeft Jan Berkers samen met zijn broers Toon, Embert en Harrie en buurman Martien Klaus het monument, waarvan hij ook de ontwerper is, geplaatst. In augustus 2006 is de originele band van het achterwiel van de neergestorte Lancaster bij het monument geplaatst.

Op 27 april 2007 vond er een herdenkingsplechtigheid plaats bij het Lancaster-monument in Asten. Hierbij waren enkele familieleden van de Schotse en Engelse bemanning van de neergestorte Lancaster aanwezig.

Locatie
De gedenksteen ligt in natuurgebied De Berken aan de wandelroute langs de Aa, te Asten.

Bron

De heer Theo van de Mortel.

Voor meer informatie
Gevels zonder vlag
van T. Hoefnagels en T. Maas (1989). Hierin wordt echter wel de datum van de vliegtuigcrash onjuist vermeld.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.